Προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η δράση «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στην περιφέρεια Θεσσαλίας» του άξονα 2.α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Είναι προϋπολογισμού 3,5 εκ ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο.

Στην εν λόγω δράση μπορούν να ενταχθούν προτάσεις από:

• Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου • Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) κάθε μορφής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε άτομα με αναπηρίες, εκ γενετής ή επίκτητες, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην επόμενη ενότητα «1. Περιεχόμενο Πρόσκλησης». για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο/α πλαίσιο/α του/ων παραπάνω Άξονα/ων Προτεραιότητας του/ων Επιχειρησιακού/ών Προγράμματος/ων. Ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους.

Η προκηρυσσόμενη δράση αφορά τη χρηματοδότηση έως 3 έτη και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30/11/2023, των δικαιούχων οι οποίοι λειτουργούν μία ή περισσότερες δομές ΣΥΔ για την υλοποίηση των παρακάτω υπηρεσιών/δράσεων: α) την παροχή προς τους επωφελούμενους ενοίκους υπηρεσιών υποστήριξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της υπ΄ αριθμ. Δ12/ΓΠ.οικ.13107/283/20-03-2019 ΚΥΑ (εφεξής «ΚΥΑ»).

Αυτές περιλαμβάνουν:

• υπηρεσίες διαβίωσης και φροντίδας, (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ), και, παράλληλα, • υπηρεσίες οι οποίες εστιάζονται σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης των δυνατοτήτων πρόσβασης στην εργασία, β) Την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς / φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Κέντρων Κοινότητας, των ΚΔΗΦ, κ.α. καθώς και με την τοπική κοινότητα γενικότερα (π.χ. δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους, εκπαιδευτική κοινότητα κτλ), με στόχο τη διασύνδεση των δομών με την τοπική κοινότητα, την ένταξη των ωφελουμένων σε αυτήν και συνεπώς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο.

Z.H. thessaliaeconomy.gr