Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Επιμελητήριο Λάρισας και αφορούν τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης, την οποία πραγματοποίησε η εταιρία FINANCIAL BUSINESS SYSTEMS (F.B.S.) για τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του ν. Λάρισας.

Ο γενικός διευθυντής της F.B.S. Δημήτρης Καμπούρης ανέλυσε τα συμπεράσματά της έρευνας, τα οποία προέκυψαν από ενδελεχή μελέτη δεδομένων στο 1/3 των Α.Ε. και των Ε.Π.Ε. του ν. Λάρισας. Πρόκειται για 291 επιχειρήσεις σε σύνολο 886 που παρουσίασαν ισολογισμό για πέντε συνεχή χρόνια από το 2013 έως το 2017, ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει το 33.30% των συνολικών επιχειρήσεων.

Από τις εξεταζόμενες επιχειρήσεις:

α) το 13,22% χαρακτηρίζονται ανταγωνιστικές

β) το 21,69% έχουν ειδικά προβλήματα

γ) το 65,08% αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας» και προσθέτει «η πλειοψηφία των επιχειρήσεων τα τελευταία 5 χρόνια δεν παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων λόγω της παρεπόμενης ύφεσης και της μείωσης της αγοραστικής αξίας των καταναλωτών».

Ο γενικός διευθυντής της F.B.S. τονίζει ότι «οι επιχειρήσεις του ν. Λάρισας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Μικρό ποσοστό είναι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις – έχουν δηλαδή υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο – και ένα ποσοστό μικρό έχει ανάγκη λειτουργικής παρέμβασης. 

Σε ότι αφορά τους παράγοντες, στους οποίος οφείλεται το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στο ν. Λάρισας έχουν προβλήματα βιωσιμότητας, ο γενικός διευθυντής της F.B.S. επισημαίνει πως «οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών και στη χαμηλή ή ανύπαρκτη λειτουργική κερδοφορία (χαμηλός ή αρνητικός δείκτης EBITDA) και φυσικά στα διαχρονικά αρνητικά αποτελέσματα».

Γιάννης Ανδρεάκης Larissanet.gr