Αναβίωσε μετά από πέντε χρόνια η υπόθεση της έκρηξης στα παλιά ψυγεία «Αλεξόπουλου» στα Κάτω Λεχώνια, όπου είχε βρει τραγικό θάνατο ο 45χρονος Χρήστος Σίνο, αλβανικής καταγωγής, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος εκτελούσε εργασίες κοπής μετάλλων.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης όπου εργαζόταν ο άτυχος άνδρας, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άνθρωπο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 42χρονο εργολάβο, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης τριών ετών για την κάθε πράξη και κατά συγχώνευση συνολικά 4,5 χρόνια μετατρέψιμα προς 3 ευρώ ημερησίως, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ωστόσο, ο καταδικασθείς σε περίπτωση που και σε δεύτερο βαθμό κριθεί ένοχος, θα πρέπει να καταβάλει ;ένα ποσό που αγγίζει τις 10.000 ευρώ.

Η δίκη διήρκησε πολλές ώρες και έγινε παρουσία στενών συγγενικών προσώπων του θύματος της τραγωδίας, ενώ σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, φέρεται να απέδιδε ευθύνες για το περιστατικό στον 42χρονο εργολάβο.

Καταθέτοντας ο ιδιοκτήτης των παλαιών ψυγείων ανέφερε πως είχε συμφωνήσει με τον 45χρονο εργάτη να μεταβεί στο κτήριο, να κόψει άχρηστα αντικείμενα και να τα πάρει, ώστε μετέπειτα να τα πουλήσει ως σκραπ δίνοντάς του ένα μερίδιο από το ποσό που θα κέρδιζε. Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας πως την 26η Μαρτίου μετέβη στις εγκαταστάσεις ο 45χρονος Αλβανός έχοντας μαζί του ένα τρέιλερ μαζί με δύο μπουκάλες οξυγόνου και ένα κοπτικό εργαλείο. Ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πήγε να δουλέψει μόνος και μετά την καταφατική απάντηση που πήρε, του έδειξε τον χώρο.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του υποστήριξε πως το θύμα τού είπε ότι ο κατηγορούμενος τον προέτρεψε να ξεκινήσει τη δουλειά μόνος του. Έτσι άρχισε τις εργασίες στον πρώτο θάλαμο κόβοντας ορισμένους σωλήνες. Όμως, μετά από κάποια ώρα σταμάτησε λέγοντας πως έπρεπε να γίνει εξαέρωση και τελικά πήγε σε άλλο χώρο αρχίζοντας να κόβει και πάλι. Ξαφνικά την ώρα που έκοβε ένα μεταλλικό μηχάνημα που βρισκόταν στο πατάρι πάνω από τους ψυκτικούς θαλάμους, ξεκίνησαν να πετάγονται σπίθες, με τον 45χρονο να του λέει να μην φοβάται. Παρόλα αυτά σχεδόν αμέσως ξέσπασε φωτιά, με τον εργάτη να ζητεί από τον ιδιοκτήτη να τρέξει να πάρει έναν πυροσβεστήρα. Υπακούοντας στην εντολή του έφυγε, όμως, η φωτιά που επεκτάθηκε στη μόνωση ενός μοτέρ, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν παντού οδήγησε σε έκρηξη. Συνεχίζοντας ο μάρτυρας είπε πως το θύμα προτού ακουστεί το «μπαμ» τού φώναξε να φύγει από τον χώρο, ενώ εξαιτίας της έκρηξης εκτοξεύτηκε σε απόσταση 10 μέτρων πάνω σε έναν τοίχο, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει πολύ. Λόγω του έντονου καπνού που πλημμύρισε το κτήριο δεν μπορούσε να δει και μέσω της αφής κατάφερε να προσανατολιστεί, πηδώντας από ένα κράσπεδο και να βγει εκτός της εγκατάστασης. Λόγω της πυρκαγιάς υπέστη ζημιές και ένα όχημα που βρισκόταν εκεί, ενώ σε ερωτήσεις που του έγιναν τόσο από την έδρα, όσο και από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου ο ιδιοκτήτης απάντησε ότι το θύμα εμφανίστηκε γνώστης του αντικειμένου λέγοντάς του να μην αγχώνεται για το αν θα γίνει η δουλειά γιατί ξέρει τι κάνει. Καταλήγοντας ο μάρτυρας τόνισε πως σκοπός ήταν τα παλαιά ψυγεία να αλλάξουν χρήση και να μετατραπούν σε χώρο αποθήκευσης ζωοτροφών και εμπορίου. Βέβαια πλέον μετά το τραγικό γεγονός έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και πρέπει να κατεδαφιστούν.

Μη ενήμερος ο κατηγορούμενος

Στην απολογία του ο 42χρονος εργολάβος, που ασχολούνταν κυρίως με κοπές πλοίων, είπε πως βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες σε συνεννόηση τόσο με τον ιδιοκτήτη, όσο και με το θύμα καταρχάς για το αν είναι προσοδοφόρα η δουλειά, αλλά και για να λάβει οδηγίες για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τα αποθηκευμένα υλικά.

Ανήμερα του Ευαγγελισμού τού τηλεφώνησε ο 45χρονος και του ζήτησε άδεια να μην μεταβεί την επόμενη ημέρα στη δουλειά, επειδή είχε μια ιδιωτική εργασία. Ο 42χρονος το δέχθηκε λόγω και έλλειψης φόρτου και την ημέρα της τραγωδίας το πρωί έφυγε για την Αθήνα. Το μεσημέρι, όμως, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από συγγενικό του πρόσωπο το οποίο διέμενε στην Αγριά και τον ενημέρωσε πως όλη η περιοχή έχει γεμίσει καπνούς εξαιτίας μεγάλης φωτιάς. Τότε ο ίδιος μπήκε στο διαδίκτυο και έμαθε με αυτόν τον τρόπο το τι διαδραματίστηκε. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο εισαγγελέας είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, η οποία οδήγησε τελικά στον σχηματισμό δικογραφίας και στη δίωξη για τα παραπάνω αδικήματα σε βάρος του εργολάβου.

50 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν

Ο άτυχος 45χρονος, γνωστός στην περιοχή των Λεχωνίων, ζούσε με την οικογένειά του στις Αλυκές. Μόλις έγινε γνωστό το τραγικό νέο για την πυρκαγιά στα παλιά ψυγεία στα Κ. Λεχώνια, συγγενείς του έσπευσαν στην περιοχή με την ελπίδα πως η πυροσβεστική θα τον έβγαζε ζωντανό από τις φλόγες. Ο 45χρονος έφερε καθολικά εγκαύματα και η σορός του μεταφέρθηκε στο «Αχιλλοπούλειο». Ο 45χρονος βρέθηκε σε μια σκάλα. Η Πυροσβεστική κινητοποίησε 50 άτομα με 18 υδροφόρες και τρία βοηθητικά οχήματα μόλις έλαβε κλήση επτά λεπτά μετά τη μια το μεσημέρι.

Μάλιστα είχαν κληθεί για βοήθεια και δυνάμεις από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Ο κίνδυνος και για την περιοχή συνολικά ήταν μεγάλος, καθώς στις εγκαταστάσεις υπήρχε αμμωνία και πολυουρεθάνιο. Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μία μηχανή έσπευσαν επίσης στα Κάτω Λεχώνια, ενώ το νέφος από την πυρκαγιά ήταν ορατό από τον Βόλο.

Γιώργος Στεργίου, Θεσσαλία