Τις προτάσεις, τις οποίες ανέπτυξε στην τηλεδιάσκεψη, που είχε με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο, για την στήριξη των επιχειρήσεων και των παραγωγών στον κλάδο της πτηνοτροφίας ανέλυσε στο FnB Daily ο επικεφαλής του συνεταιρισμού Πίνδος, Ανδρέας Δημητρίου. Ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα η μείωση της κατανάλωσης ανέρχεται περίπου σε 30%, γεγονός το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον κλάδο. Τι πρότεινε όμως ο επικεφαλής μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου στη χώρα μας, προκειμένου να κυλήσει η χρονιά με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για όλους τους εμπλεκόμενους;

Καταρχήν ζήτησε να αποζημιωθούν τα κοτόπουλα, που έχουν αποθεματοποιηθεί. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα κόστη για την αποθήκευσή τους είναι μεγάλα, ενώ η τιμή πώλησης των κατεψυγμένων είναι η μισή σε σχέση με τα φρέσκα. Πρότεινε λοιπόν να αποζημιωθούν οι εταιρείες για αυτές τις ποσότητες – οι οποίες π.χ. μπορεί να ανέρχονται σε 5.000 τόνους – και αυτές να διατεθούν από το κράτος σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, σε δομές μεταναστών ή ακόμα και για επισιτιστική βοήθεια.

Μείωση κόστους παραγωγής

Ακόμη ζήτησε από την Πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, η μείωση αυτή μπορεί να προέλθει από λιγότερα τέλη όπως: • Πιστοποιητικών Agrocert, ΕΛΟΓΑΚ, ΕΛΓΟ Δήμητρα • Κτηνιατρικών Υπηρεσιών • Δημοτικά για παραγωγούς και επιχειρήσεις 

Για τη διατήρηση των θέσεων εργασιών στον κλάδο πρότεινε την επιδότηση της εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών, για να μην αναγκαστούν οι εταιρείες να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού ή σε μειωμένα ωράρια Ιδιαίτερο κρίσιμο είναι το θέμα της χρηματοδότησης, δηλαδή να υπάρξει μία επιπλέον ρευστότητα, κρίσιμη για τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των παραγωγών. Ο Ανδρέας Δημητρίου υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε και εμείς δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματα, που χρειαζόμαστε και όχι μέρος αυτών, όπως συμβαίνει όταν δεν υπάρχει η εγγύηση», ενώ για τους παραγωγούς σημείωσε ότι «είναι από τους λίγους, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ, που στηρίζονται. Θα πρέπει και για αυτούς να αναζητηθούν ενισχύσεις, μέσω π.χ. του de minimis ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 Τέλος, ο κ Δημητρίου στάθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που δημιουργείται στην αγορά, καθώς π.χ. ο Συνεταιρισμός, του οποίου ηγείται, συνεχίζει να πληρώνει τους παραγωγούς σε τιμές, που υπήρχαν και προ κορονοϊού, ενώ την ίδια στιγμή ιδιωτικές εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές αγοράς από τους παραγωγούς έως και 50%, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να έχουν και πολύ φθηνότερα τελικά προϊόντα. Για την διόρθωση αυτής της κατάστασης ο κ. Δημητρίου ζήτησε από την Πολιτεία είτε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των εταιρειών, που εξακολουθούν να στηρίζουν τους παραγωγούς και τους εργαζομένους τους, είτε καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, ώστε οι όροι του παιχνιδιού να είναι ίδιοι για όλους. 

Μάκης Αποστόλου FnB