Με ποσοστιαία αρνητική μεταβολή της τάξεως του 6,8% κινείται η ζήτηση στον καφέ, με βάση τη σχετική έρευνα "Elasticity Study" της Nielsen για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οπότε και εφαρμόστηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ, έως και σήμερα.

Η Ελληνική Ένωση Καφέ, στη συνάντηση, που είχε με τον υφυπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, ζήτησε την απλοποίηση της εφαρμογής και της επίλυσης προβλημάτων, που σχετίζονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας στις εξαγωγές, καθώς και με τη διαχείριση των φορολογικών αποθηκών, όπως λέει στο FnB Daily ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Ηλίας Παπαδόπουλος.

ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Επιπλέον, από την εφαρμογή του φόρου έχουν επηρεαστεί και οι εξαγωγές, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται επιστροφή φόρου με βάση τη νομοθεσία, γεγονός, που αποτελεί μία από τις προτάσεις των στελεχών της Ένωσης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, η επιβολή του φόρου έχει συμβάλλει στην αύξηση του λαθρεμπορίου κατά διψήφιο ποσοστό.

ΟΙ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΙΜΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen οι συνέπειες της αύξησης της τιμής μπόρεσαν να μετριαστούν μερικώς μέσω των προωθητικών ενεργειών μείωσης τιμών, η οποία απέδωσε +2.5% σε όγκους) καθώς και από την αναδιαμόρφωση του δικτύου του λιανεμπορίου με την επαναλειτουργία καταστημάτων (+3.9% σε όγκο) για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2015 - Ιούνιος 2018.

Γιώργος Λαμπίρης (fnb)