Υπάρχουν εικόνες που σε κάνουν να νομίζεις ότι η Ελλάδα είναι χώρα του τρίτου κόσμου. Μεγάλες τυροκομικές μονάδες, ακόμα και γαλακτοβιομηχανίες με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, ρυπαίνουν το θεσσαλικό υπέδαφος με τυρόγαλα και άλλα απόβλητα. Κι΄όλα αυτά σήμερα που η τεχνολογία έχει δώσει εξαιρετικές λύσεις στην εξουδετέρωση των γαλακτικών ρύπων.

Μάλιστα στα Τρίκαλα, όπου εντοπίστηκε το νέο κρούσμα (Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος), δύο επιχειρήσεις του κλάδου, η ΤΥΡΑΣ και η La Farm, έχουν προχωρήσει σε καθοριστικές επενδύσεις με τις οποίες έλυσαν οριστικά το θέμα της επεξεργασίας λυμάτων, λαμβάνοντας μάλιστα και βιοαέριο από τα απόβλητα που παράγουν.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του trikalaola.gr

"Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών σήμερα, καταγγέλλοντας ρύπανση του περιβάλλοντος του Πηνειού ποταμού από συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία. Μάλιστα παραλληλίζουν αυτή την ρύπανση σαν τα ναρκωτικά που σε οδηγούν σε αργό θάνατο.

Βεβαίως αυτή η δίκαιη διαμαρτυρία τους, δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την αναπτυσσόμενη επιχείρηση που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή τυριών και μάλιστα απασχολεί πολλούς εργαζόμενους, αλλά με την ορθολογική επεξεργασία των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων- λυμάτων που πέφτουν στον Πηνειό ποταμό και μολύνουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον υδροφόρο ορίζοντα.  

Το τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια το ξέρουν όλοι… και κυρίως οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών του Πηνειού ποταμού. Όμως αυτό δεν μπορούν να το ξέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγιεινής και Περιβάλλοντος και πρέπει να πράξουν με ότι προβλέπεται διαδικαστικά για να βρουν τι φταίει.

Έτσι, σήμερα το πρωί (Δευτέρα 11-6-2018) οι κάτοικοι της Μεγάρχης Τρικάλων, αγανακτισμένοι κάλεσαν Αστυνομία και αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς στα σπίτια τους θα πρέπει να κυκλοφορούν με μια μάσκα οξυγόνου… καθώς η βρώμα και η δυσοσμία ιδίως τις βραδινές ώρες είναι αφόρητη! Όμως η δυσοσμία από κάπου προέρχεται…

Και δεν είναι τυχαίο πως μόλις το ποτάμι στέρεψε πριν λίγες μέρες, άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα  χρόνια, όπως καταγγέλλουν στην κάμερα οι κάτοικοι της Μεγάρχης. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται πως το συνεργείο που ήρθε να πάρει τα δείγματα, πήρε από έναν αγωγό που προφανώς βγαίνει από βιολογικό καθαρισμό και από έναν άλλον αγωγό, ο οποίος βγάζει καθαρό νερό και είναι για να καθαρίζει τα λύματα που πέφτουν. Ο αγωγός όμως σήμερα έβγαζε καθαρό νερό γιατί όπως λένε οι κάτοικοι προφανώς υπήρξε κάποια προειδοποίηση, αντίθετα από τις τελευταίες μέρες που έβγαζε θολό νερό και δημιουργήθηκε αυτή η ουσία σαν κρέμα, η οποία είναι ξινισμένο τυρόγαλο λένε οι κάτοικοι.

Σήμερα το πρωί υπήρξε παρέμβαση μέσα στην κοίτη του ποταμού με σκαπτικό μηχάνημα για να σκεπάσει αυτή την μεγάλη μπάρα με τα απόβλητα, όπως και φαίνεται και καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Λίγο πιο κάτω, έγινε ένα μικρό φράγμα, ούτως ώστε τα λύματα να μην πάνε παρακάτω τώρα που έχει ξηρασία και φαίνονται και να σκεπάζονται με το σκαπτικό μηχάνημα όπως έγινε σήμερα.

Οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν το θέμα όσο μπορούνε, μέχρι να δικαιωθούνε, εάν δεν δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο. Και βεβαίως όπως επισημαίνουν δεν επιθυμούν την επιβολή προστίμων ή άλλων πιο σκληρών μέτρων για την βιομηχανία ή ακόμη και το κλείσιμο αυτής (εάν το θέμα ξεφύγει…), αλλά την σωστή διαχείριση των αποβλήτων και τον σεβασμό προς τους κατοίκους της περιοχής."

Δείτε το βίντεο