Το μιούζικαλ των Abba «Mamma Mia» επιστρέφει με ένα σίκουελ, δέκα χρόνια μετά την πρώτη ταινία που ανέδειξε διεθνώς τις ομορφιές της Ελλάδας και των Σποράδων ιδιαίτερα, έφερε στα ταμεία πάνω από 600 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα που αναπαράχθηκαν και στην Ελλάδα χωρίς ακόμα να υπάρχει κάτι επίσημο.

Σύμφωνα με αυτά, οι Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth και Amanda Seyfried θα επαναλάβουν τους ρόλους τους στη νέα ταινία, η οποία θα ονομαστεί «Mamma Mia: Here We Go Again».

Η πολύ επιτυχημένη ταινία του Hollywood και των Universal Studios με τα υπέροχα τραγούδια των ABBA και τους αγαπημένους και καταπληκτικούς ηθοποιούς Mamma Mia γυρίστηκε σε Σκόπελο, Σκιάθο και Νταμούχαρη Πηλίου. Αφηγείται την ιστορία μιας νύφης που ήθελε πριν το γάμο να βρει τον πραγματικό της πατέρα. Όλη η ιστορία διαδραματίστηκε σε ένα ελληνικό νησί που στην ταινία είχε την ονομασία «Kalokairi»

Τα βασικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Σκόπελο ( το εκκλησάκι του γάμου ο Αγιος Ιωαννης στο Καστρί, η παραλία Καστάνη, Θέα από το σπίτι περιοχή Νησί Γλυστέρι, Αμάραντος Αγνώντας, Μηλιά , χώρα Σκοπέλου κα ) Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 2007 (τα γυρίσματα διήρκεσαν 7 ημέρες με τις προετοιμασίες να διαρκούν για πάνω απο 3 μήνες).

Γυρίσματα έγιναν την ίδια περίοδο για 3 ημέρες και στη Σκιάθο και οι πασίγνωστοι ηθοποιοί, παραγωγοί και συντελεστές απόλαυσαν τις ομορφιές της Σκιάθου τόσο πριν όσο και μετά τα γυρίσματα.

Οι τοποθεσίες των γυρισμάτων στη Σκιάθο

Οι τοποθεσίες που έγιναν τα γυρίσματα στη Σκιάθο είναι στο παλαιό λιμάνι δίπλα από το Μπούρτζι ( η σκηνή με τη βάρκα στην έναρξη της ταινίας ) και η σκηνή που τρέχουν για να προ-φτάσουν το καϊκι που θα τους μεταφέρει στο γειτονικό νησί ” καλοκαίρι” για τις ανάγκες της ταινίας (τη Σκόπελο).

Ολα τα παραλιακά μαγαζιά έπρεπε να προσαρμόσουν τις προσόψεις και τραπεζοκαθίσματα και να θυμίζουν παλαιότερη εποχή, κάτι που με μεγάλη χαρά έκαναν ολοι ενω συμμετείχαν και πολλοί Σκιαθίτες αλλα και επισκέπτες στα γυρίσματα.

Γυρίσματα έγιναν και στον Αγιο Νικολα απο οπου η ηθοποιός (η κόρη) Amanda Seyfried στέλνει το γράμμα για να προσκαλέσει τους 3 υποψήφιους πατέρες στο γάμο της.

Στο Πήλιο τα γυρίσματα έγιναν για 2 ημέρες στη Νταμούχαρη στο λιμάνι της (όπου καταλήγει η σκηνή απο το Νησί (Γλυστέρι Σκοπέλου) κάτω στο λιμάνι στο τραγούδι Dancing Queen και οπου η Μεριλ Στριπ κάνει τη βουτιά από την εξέδρα!

Είναι δεδομένο ότι η Σκόπελος, η Σκιάθος και το Πήλιο έντυσαν πολύ όμορφα την ταινία με τις φυσικές τους ομορφιές αλλά και οι παραγωγοί, οι ηθοποιοί και συντελεστές αγάπησαν (όσο κουραστικό και αν ήταν γι’ αυτούς το να εργάζονται) τα μέρη και τους ανθρώπους αλλά επίσης δεδομένο είναι οτι μια τόσο μεγάλη επιτυχία προέβαλε και θα προβάλει τα νησιά με το καλύτερο τρόπο , μέσα από χαρά και τραγούδι.

Όσα πικρόχολα σχόλια γράφονται κατά καιρούς τόσο για τη Σκόπελο & τη Σκιάθο ότι τα νησιά εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ταινία (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) ή ότι άλλαξαν άρδην τουριστικά δεν ισχύει. Η Σκιάθος έχει χρόνια το δικό της ρυθμό ανάπτυξης, Η Σκόπελος το δικό της ρυθμό, η Αλόννησος το δικό της.

Το αδιαμφισβήτητα θετικό είναι ότι η ταινία προσελκύει νέους επισκέπτες στους μικρούς αυτούς τόπους.

Λ.Ε.