Δικαιώθηκαν οι Έλληνες παραγωγοί φέτας στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την προστασία της από απομιμήσεις στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων κέρδισε την υπόθεση κατά της αγγλικής εταιρείας Shepherd’s Purse Cheeses, η οποία κατέθεσε αίτηση trademark για το λευκό τυρί ονόματι Fettl.

"Η εταιρεία παρουσίαζε και προωθούσε στο site της το εν λόγω προϊόν ως feta style και γι'αυτό ενεργήσαμε. Επεδίωξαν να μιμηθούν το προϊόν. Έτσι κάναμε δύο ανακοπές στην αίτηση κατοχύρωσης trademark, οι οποίες έγιναν δεκτές, ενώ ο Βρετανικός Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας μας ενημέρωσε ότι η εταιρεία απέσυρε τελικά την αίτηση", αναφέρει στο FnB Daily ο Πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος.  Υπογραμμίζει ότι η μάχη για την προστασία της φέτας δεν σταματά εδώ. Εκτός της Shepherd’s Purse Cheeses, η εταιρεία παραγωγής plant based προϊόντων Tofu, με έδρα τη Γερμανία, παράγει, μεταξύ άλλων, το προϊόν feto, το οποίο μέσα από τη συσκευασία και τις συνταγές παραπέμπει στη φέτα. "Ενώ είναι προφανές ότι δεν αναφέρει ότι είναι εναλλακτικό της φέτας, η όλη παρουσίαση δείχνει ότι πρόκειται για φέτα", εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος και συμπληρώνει ότι είναι ένα προϊόν, που έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα και σκοπός του ΣΕΒΓΑΠ είναι να προσφύγει στις τοπικές αρχές, τις οποίες και πρέπει να πείσει ότι κάτι τέτοιο συνιστά μίμηση.

Σε ότι αφορά την πορεία του κλάδου στο εντεκάμηνο, ο κ. Αποστολόπουλος επισημαίνει ότι "αν και δεν έχουμε επίσημη ένδειξη, από επικοινωνίες μεταξύ των μελών φαίνεται να πηγαίνει καλά και να κινείται ανοδικά μεταξύ 2%-5%, ποσοστό που θα ήταν ακόμα περισσότερο, εάν δεν είχαμε τις απώλειες στο κανάλι του foodservice".

Στέλλα Αυγουστάκη Foodreporter