Δεν προβλέπεται να μπουν στα λατομεία πριν τα μέσα Ιουλίου οι λατόμοι του Καλαμακίου, παρόλο που το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης άναψε πράσινο φως για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου εξακολουθούν να περιμένουν πότε θα ανοίξει η μπάρα και θα μπορέσουν επιτέλους μετά από ένα χρόνο να μπουν μέσα στους χώρους εργασίας τους και να κερδίσουν το μεροκάματο.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Καλαμακίου είναι η πρώτη που εγκρίνεται, ωστόσο απαιτείται διαδικασία πριν ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των λατόμων στα λατομεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό δεν προβλέπεται να γίνει πριν τα μέσα του καλοκαιριού.

Σε αναμονή για την έγκριση της μελέτης βρίσκονται και οι λατόμοι της περιοχής του Νεοχωρίου. «Ακόμη δεν έχουμε καμία απάντηση. Τα πάντα βαδίζουν με ρυθμούς χελώνας. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστέρηση. Φαίνεται ότι δεν νοιάζονται την ανάγκη που έχουμε να επιστρέψουμε στις δουλειές μας για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα στις οικογένειές μας», ανέφερε ο γραμματέας του συνεταιρισμού Νεοχωρίου, Νίκος Πρέκας.

Κανένα νεότερο και για τα λατομεία στη Συκή που επίσης παραμένουν με τις μπάρες κατεβασμένες, ενώ οι επαγγελματίες βρίσκονται εκτός.

Όπως είναι γνωστό, μετά το κλείσιμο των λατομείων λόγω έλλειψης περιβαλλοντικών μελετών, οι λατόμοι έχασαν τη μοναδική πηγή εσόδων τους. Έκαναν υπομονή σχεδόν ένα χρόνο, μέχρι που έφθασαν να κινητοποιηθούν δυναμικά, προχωρώντας σε κατάληψη στο Δημαρχείο. Λίγο πριν το Πάσχα, με επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας, Χρ. Μπουκώρου, το θέμα είχε φθάσει στη Βουλή. Δρομολογήθηκαν εξελίξεις, μέχρι και σήμερα όμως οι λατόμοι δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αντιθέτως, ακόμη και την περασμένη Παρασκευή, περιπολικό της αστυνομίας βρισκόταν έξω από το λατομείο Νεοχωρίου. «Φυλάνε για να πιάσουν τους εγκληματίες μην μπουν μέσα», είπε ειρωνικά.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαΐου, είχε γίνει έφοδος ομάδας ΟΠΚΕ στα κλειστά λατομεία σε αναζήτηση παραβατών, ενώ οι λατόμοι είχαν παραλάβει και «ραβασάκια» της Διεύθυνσης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, που αφορούσαν σε πρόστιμα 16.000 ευρώ επειδή είχαν «πιαστεί» στα κλειστά λατομεία, ενώ είχαν πάει να ελέγξουν τον εξοπλισμό τους.

taxydromos.gr