Αμετάβλητη, στις 250.000 ευρώ, παραμένει η ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα που πρέπει να πραγματοποιήσει κάποιος ξένος υπήκοος στην περιοχή της Θεσσαλίας προκειμένου να εξασφαλίσει «Χρυσή Βίζα».

Αντιθέτως η ελάχιστη επένδυση διπλασιάζεται, στις 500.000 ευρώ, σε ακίνητα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Στη Θεσσαλία το ενδιαφέρον για «Χρυσή Βίζα» εστιάζεται κυρίως στο Πήλιο και στα νησιά των Σποράδων. 

Αναφορικά µε τον χρόνο εφαρµογής της αλλαγής στο πρόγραµµα, πληροφορίες κάνουν λόγο για παροχή ενός χρονικού περιθωρίου έως τις 30 Απριλίου 2023 για την υπογραφή προσυµφώνων για αγορά ακινήτων, µε βάση το σηµερινό καθεστώς των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα παρέχεται περιθώριο έως τις 31/12/2023 για την υπογραφή των οριστικών συµβολαίων αγοραπωλησίας, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% της αξίας αγοράς του ακινήτου. Παράλληλα, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αγοράς, τότε ο ενδιαφερόµενος επενδυτής θα µπορεί να υπογράψει προσύµφωνο για την αγορά κάποιου άλλου ακινήτου, ακόµα και µετά την 30ή Απριλίου, αρκεί να ολοκληρώσει την αγοραπωλησία έως το τέλος του 2023.

Ο µεγαλύτερος όγκος των υπό έκδοση αδειών αφορά επενδυτές από την Κίνα, για τους οποίους εκκρεµεί η έκδοση 1.615 αδειών. Ασφαλώς, σύµφωνα µε φορείς της αγοράς που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της επενδυτικής µετανάστευσης µέσω του προγράµµατος «Χρυσή Βίζα», ο αριθµός αυτός εκτιµάται ότι έχει αυξηθεί σηµαντικά κατά τον Νοέµβριο και ακόµα περισσότερο κατά τον ∆εκέµβριο, ακριβώς λόγω της ανησυχίας για κάποια αιφνιδιαστική µεταβολή του ισχύοντος θεσµικού πλαισίου.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr