Την Παρασκευή θα δοθεί στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65 (Τρίκαλα – Ξυνιάδα), όπως είχε γράψει αποκλειστικά από την Τετάρτη το thessaliaeconomy.gr.

H τελετή παράδοσης  θα γίνει στην στις 3 μετά το μεσημέρι, από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, στην αρχή του Αυτοκινητόδρομου ο οποίος έχει μήκος 79 χλμ και επικοινωνεί με την παλιά οδό, στην περιοχή του Δομοκού, μέσω ενός συνδετήριου δρόμου μήκους 8 χιλιομέτρων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το ενιαίο τμήμα Τρίκαλα - Ξυνιάδα, συνολικού μήκους 79 χιλιομέτρων, είναι ένα τμήμα ασφαλούς και σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας & ΛΕΑ σε όλο του το μήκος. Με την παράδοσή του, οι χρήστες θα παρακάμπτουν σχεδόν 8 χιλιόμετρα επικίνδυνων στροφών στην περιοχή του Δομοκού. Σε επίπεδο χρόνου δε, η διαδρομή από Λαμία έως Τρίκαλα που σήμερα διαρκεί 2 ώρες θα μειωθεί σημαντικά στη 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα σημαντικότερα τεχνικά έργα του αυτοκινητόδρομου είναι τα παρακάτω:

-Οι δίδυμες Σήραγγες Τ3 & Τ3Α (σήραγγες Δολοπίας), συνολικού μήκους 493 μέτρων όπου πάνε παράλληλα σε 3 διαφορετικά επίπεδα με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή

-Η γέφυρα στο 49ο χλμ., μήκους 161 μέτρων και ύψους 34 μέτρων

-Η γέφυρα στο 50ο χλμ., μήκους 290 μέτρων και ύψους 23 μέτρων, δίπλα ακριβώς από την τεχνητή λίμνη του Σμοκόβου

-Η γέφυρα του ποταμού Καλέτζη, μήκους 93 μέτρων και ύψους 12 μέτρων

-Η γέφυρα του Πηνειού ποταμού, μήκους 595 μέτρων και ύψους 19 μέτρων

Με τη λειτουργία του Ξυνιάδα-Τρίκαλα οι οδηγοί θα απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες που υπάρχουν και στους άλλους υφιστάμενους αυτοκινητόδρομους και συγκεκριμένα:

-8 Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης, εξοπλισμένοι με χώρους υγιεινής (WC) και απολύτως προσβάσιμοι σε ΑΜΕΑ

-Κτίριο Εκμετάλλευσης & Συντήρησης (Κ.Ε.Σ. Σοφάδων)

-Κτίριο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (Κ.Δ.Κ. Σοφάδων)

-Κτίριο Πυροσβεστικής (Ξυνιάδα)

-Τρεις Σταθμοί Αποχιονισμού (Ξυνιάδα, Σοφάδες & Τρίκαλα)

-Κτίριο Ελέγχου Σηράγγων (Σοφάδες & Τρίκαλα).

Κ.Τ. Thessalieconomy.gr