Η έκταση της καταστροφής που έχει υποστεί η Θεσσαλία είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί. Τις επόμενες ημέρες, αφότου υποχωρήσουν τα ύδατα ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους, θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή των ζημιών. Η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η Θεσσαλία έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή σε υποδομές και καλλιέργειες, που με έναν πρώτο υπολογισμό κοστολογούνται υπερδιπλάσια από τις καταστροφές του «Ιανού», που ανήλθαν σε 600 εκ. ευρώ. Συνεπώς μιλάμε για ένα κόστος αποκατάστασης που μπορεί να αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της και θα χρειαστεί ευρωπαϊκή συνδρομή για να καλυφθεί. Η διαδικασία αυτή θα κινηθεί άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός της εβδομάδας, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για καθυστερήσεις.

Ο πρώτος στόχος πάντως για την κυβέρνηση είναι τις επόμενες μέρες αυτές οι περιοχές να γίνουν ξανά «στοιχειωδώς λειτουργικές» για τους κατοίκους τους, καθώς θα πάρει πολύ καιρό να επανέλθουν στην κανονική τους κατάσταση. Ειδικά ο Βόλος είναι μια πόλη ολόκληρη θαμμένη στη λάσπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο βρέθηκε στη Θεσσαλία, όπου δεσμεύτηκε σε πρώτη φάση για την τάχιστη αποκατάσταση της περιοχής και την άμεση αποζημίωση στους πληγέντες. Αναπόφευκτα όμως το θέμα της Θεσσαλίας και ευρύτερα της Πολιτικής Προστασίας περνάει σε πρώτο πλάνο και θα μονοπωλήσει και την αναβληθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη και Πέμπτη. Οι πληγές του φετινού καλοκαιριού δεν κλείνουν εύκολα, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές και οι καταστροφικές πλημμύρες έδειξαν πως πρέπει να αναθεωρηθεί όλο το μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας. «Τα ζητήματα του κράτους περνούν πλέον σε πρώτο πλάνο» αναφέρει κυβερνητική πηγή, προαναγγέλλοντας πως και στη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα θα βρεθούν στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Τρεις μήνες σοκ

Πλην του τεράστιου οικονομικού κόστους και της άμεσης διαχείρισης που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα, οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία ανοίγουν και ένα άλλο ζήτημα για την κυβέρνηση, που είναι πολιτικής φύσεως. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου η Νέα Δημοκρατία επανεξελέγη πανηγυρικά με 41%, τα προβλήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους είναι πολλά και αγγίζουν τον πυρήνα της μητσοτακικής διακυβέρνησης: την αποτελεσματικότητα. Η κυβέρνηση αυτή τόσο το 2019 όσο και το 2023 κέρδισε γιατί υπερίσχυσε έναντι του αντιπάλου της στο βασικό ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για να κάνει τη δουλειά». Αυτή η «δουλειά» τους τελευταίους τρεις μήνες δεν γίνεται, με πλήθος δυσλειτουργιών να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Πυρκαγιές που δεν έσβησαν ποτέ, χούλιγκαν που διέσχισαν όλη τη χώρα και ενεπλάκησαν σε φόνο, καταστροφικές πλημμύρες και απουσία του Λιμενικού σε μια τραγική δολοφονία ενός νέου ανθρώπου συνθέτουν μια προβληματική εκκίνηση που προβληματίζει και το ίδιο το Μαξίμου. Τα παραπάνω, μαζί με τις πάγιες αδυναμίες σε Υγεία, Παιδεία και Δικαιοσύνη, δημιουργούν έναν πολιτικό γρίφο για την κυβέρνηση.

Στο ερώτημα ποιο θα είναι πολιτικά το επόμενο βήμα ώστε το Μαξίμου να ξεπεράσει την κρίση και κυρίως να πείσει ότι «μπορεί να κάνει τη δουλειά», η απάντηση δεν είναι εύκολη. Για το εγγύς μέλλον υπάρχουν εισηγήσεις στο Μαξίμου που μιλούν για διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που μεταφέρει στην «Καθημερινή» κυβερνητική πηγή λέγοντας πως υπάρχει μια ισχυρή άποψη εντός του Μαξίμου που λέει πως ο Μητσοτάκης πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά και να μην κάνει πίσω σε τίποτα, όταν θεωρεί πως δεν λειτουργεί σωστά.

Δυσπιστία

Οι εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πάντως, είναι το έλασσον. Στη μεγάλη και μακροπρόθεσμη εικόνα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια εμπεδωμένη δυσπιστία των πολιτών και να αποκαταστήσει την τραυματισμένη σχέση με το κράτος. Τούτο το σκέλος χρειάζεται πολλή δουλειά και πολλή προσπάθεια, καθώς αναλώθηκε δυσανάλογα πολύ πολιτικό κεφάλαιο τους τρεις αυτούς μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δώσει αυτή τη μάχη όλο το επόμενο διάστημα, φέρνοντας ζητήματα καθημερινότητας στην πρώτη γραμμή. Οπως λέει κυβερνητική πηγή, η οικονομία, τα βήματα εμπρός που έχει κάνει η χώρα σε όλα τα επίπεδα, η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της, θα πρέπει να εδράζονται στο αίσθημα της ασφάλειας. «Αλλιώς όλα θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας». Η ασφάλεια θα πρέπει να ενισχυθεί. Συνεπώς ήδη από τη Θεσσαλονίκη, που ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει το πρώτο πλαίσιο, αλλά και ακολούθως το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα. Στην Υγεία με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, στη Δικαιοσύνη με την ταχύτερη απονομή της, στην Παιδεία όπου θα πρέπει να μην υπάρχουν κενά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο Δημόσιο όπου χρειάζεται ένα νέο μοντέλο που θα εμπνέει τους πολίτες και θα λειτουργεί αρτιότερα.

Σταύρος Γ. Παπαντωνίου, Καθημερινή