Ξεκίνησε τη Δευτέρα αλλά διακόπηκε για τις 4 Ιουνίου 2018 η δίκη του μεγάλου σκανδάλου που είχε απασχολήσει την κοινωνία του Βόλου, με τη βιομηχανία ορθοπεδικών υλικών που είχε στηθεί στον Βόλο και είχε αποκαλύψει το thessaliaeconomy.gr

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας διακόπηκε, καθώς ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης δήλωσε κώλυμα επειδή δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη δίκη.

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά πέντε άτομα, που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημία άνω των 500.000 ευρώ στο ΙΚΑ: ένας προμηθευτής, δύο υπάλληλοι, ένα υπάλληλος που έχει απολυθεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και ένας ακόμη υπάλληλος ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί. Επισημαίνει ότι δύο άλλοι κατηγορούμενοι που εμπλέκονταν στην υπόθεση έχουν αποβιώσει.

Μετά την ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου που είχε διενεργήσει το ΙΚΑ με ειδικό κλιμάκιο επιθεωρητών από την Αθήνα, δύο υπάλληλοι είχαν δει την πόρτα εξόδου με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, ενώ σε άλλους δύο εργαζόμενους είχαν επιβληθεί ποινές εξάμηνης παύσης και σε άλλους τρεις είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ισόποσο τριών μηνιαίων αποδοχών, ενώ απαλλάχτηκε η όγδοη υπάλληλος που είχε παραπεμφθεί.

Η υπόθεση αφορούσε σε χορήγηση ορθοπεδικών σε 86 ασφαλισμένους από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και Βόλου.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται είναι για πλαστογραφία από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για ηθική αυτουργία από κοινού σε υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, επίσης για ψευδείς βεβαιώσεις, για άμεση συνέργεια σε χρήση πλαστών εγγράφων και για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Στο εκατοντάδων σελίδων βούλευμα γίνεται αναλυτική αναφορά σε καθεμία από τις υποθέσεις των ασφαλισμένων που ελέχθησαν και οι οποίοι εμφανίζονταν να έχουν προμηθευτεί ορθοπεδικά υλικά, ορισμένα μάλιστα μεγάλης αξίας.

Οι φερόμενοι ως δικαιούχοι ασφαλισμένοι, όταν κλήθηκαν να καταθέσουν δήλωσαν άγνοια για την έκδοση και είσπραξή τους, και το επιβεβαίωσαν αυτό όταν άρχισε ο εξονυχιστικός έλεγχος. Με υπεύθυνη δήλωσή τους επίσης βεβαίωσαν ότι αγνοούν τις σχετικές αποφάσεις, τα παραπεμπτικά, ενώ αρκετοί αρνήθηκαν ότι έχουν υπογράψει αποδείξεις πληρωμής και διαβεβαίωσαν ότι οι υπογραφές που υπήρχαν πάνω στις επιταγές που εξοφλήθηκαν δεν ήταν δικές τους.