Στο άρθρο 106 (υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης εν λειτουργία) αιτήθηκε και υπήχθη η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. 

Οι 200 εργαζόμενοι της αλλαντοβιομηχανίας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς τους οφείλονται μισθοί των τελευταίων τριών μηνών, ενώ σωρευτικά τα τελευταία χρόνια τους οφείλονται μισθοί 12 μηνών.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι οι οφειλές υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαν συναντήσεις και με την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Άρτας για ένταξη της μονάδας στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 106Α, της παρέχει την δυνατότητα μέχρι τον Μάιο, να προχωρήσει σε κινήσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Η αλλαντοβιομηχανία BIKH, της οικογένειας Παπαγιάννη, βρίσκεται στην Άρτα, διαθέτει δικό της χοιροστάσιο, συνεργάζεται με 50 κτηνοτρόφους της περιοχής ελέγχει μερίδιο 6% στην εγχώρια αγορά, ο τζίρος της το 2016 κινήθηκε στα 20 εκατ. ευρώ και εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ.

Το deal με τον Θεοδωρόπουλο 

Για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ είχε ενδιαφερθεί ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, o oποίος εξαγόρασε και την αλλαντοβιομηχανία Νίκας. 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στην γενική συνέλευση της Νίκας τον περασμένο Ιούλιο, βρισκόταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ., η οποία όπως είπε πιέζεται από τον υψηλό της δανεισμό.

Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας, λέγοντας πως οι αναδιαρθρώσεις εταιρειών είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Όπως είπε «η ΒΙΚΗ είναι μια εταιρεία με πάρα πολλά χρέη. Υπάρχουν χρέη προς τις τράπεζες, ακόμη και προς την παλιά ΑΤΕ το οποίο έχει μεταφερθεί στην ειδική εκκαθάριση. Είναι ένα πολύπλοκο deal και υπάρχουν πολλοί παράγοντες πρέπει να κοιτάξουμε». 

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αν συνεχίζεται να υφίσταται το ενδιαφέρον του κ. Θεοδωροπουλου, αν και στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία ακολoυθείται προκειμένου να περάσει στα «χέρια» του ισχυρού άντρα της Chipita.  

Eλένη Μπότα (insider.gr)