Με τη διαδικασία του αυτόφωρου και μάλιστα από το Λιμενικό Σώμα απειλούνται πλέον οι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων των παραλίων, που τοποθετούν στον αιγιαλό τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες χωρίς άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία.

«Η κατάληψη αιγιαλού χωρίς άδεια είναι ποινικό αδίκημα…» δήλωσε ο υποδιοικητής του Λιμεναρχείου Αγιοκάμπου κ. Ανδρέας Λουλούδης, κατά τη συνέλευση των μελών του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Π.Ε. Λάρισας, στο Επιμελητήριο Λάρισας, όπου κλήθηκε να ενημερώσει για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν φέτος, με την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος και στην κοινόχρηστη παραλία.

Συνέστησε στους επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα θέματα χρήσης του αιγιαλού για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλώστρων, πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν σε συνεννόηση με την Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να μην βρεθεί το Λιμεναρχείο σε δύσκολη θέση να εφαρμόσει τον νόμο.

Έντονος είναι ο προβληματισμός που εκφράστηκε από τους επαγγελματίες για τη διαδικασία αδειοδότησης που πρέπει να ακολουθήσουν, πόσο μάλλον όταν την περιοχή των παραλίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ταλανίζει το πρόβλημα της εφαρμογής των ορίων του παλιού αιγιαλού, το οποίο αλλάζει άρδην τα όρια χρήσης γης πολλών καταστημάτων στην παράκτια ζώνη.

Τόνισαν δε, ότι: «Αν ένα κατάστημα δεν έχει ομορότητα με τον παλιό αιγιαλό, δεν έχει το δικαίωμα να μισθώσει χώρο στην παραλία».

Τη συνέλευση απασχόλησαν επίσης θέματα, όπως τα μισθώματα χρήσης παραλίας, η καθαριότητα- ανακύκλωση, η ανάγκη να κατακτήσουν Γαλάζιες Σημαίες τα παράλια του νομού Λάρισας, η σήμανση της ακτογραμμής, η αλλαγή χρήσης γης της παραλιακής περιοχής κ.ά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Χασιώτης παρουσίασε τον απολογισμό δράσης της τριετίας, υποστηρίζοντας ότι ο Σύλλογος προσπάθησε να λύσει σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες των παραλίων, ενώ παράλληλα προχώρησε σε δράσεις ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής (παράλια και ορεινό όγκο), εκδίδοντας, μεταξύ άλλων, και τουριστικό χάρτη για τους επισκέπτες της.

Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαλέξης, χαρακτηρίζοντας τα παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας «κρυμμένο διαμάντι», δηλώνοντας τη στήριξη του Επιμελητηρίου Λάρισας σε δράσεις προβολής και ανάδειξής της.

Τέλος, στη συνέλευση συμμετείχαν και οι μηχανικοί κ. Βαλάρης και Μανίκας, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη του Συλλόγου με τα νέα δεδομένα της χρήσης του αιγιαλού των παραλίων.

Λένα Κισσάβου Ελευθερία