Σε συμφωνία κατέληξαν η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γαλακτοβιομήχανοι, κτηνοτρόφοι και μεταποιητές για την σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. 

Στη μαραθώνια συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χθες και διήρκεσε από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ο Υπουργός Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε και διμερείς συναντήσεις με κάθε έναν από τους 60 συνολικά εκπροσώπους του γαλακτοκομικού κλάδου, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις έγιναν σε έντονο κλίμα, ωστόσο υπήρξε πρόθεση από όλες τις πλευρές για αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας. 

ΕΔΡΕΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ 

• ΣΕΒΓΑΠ: 4 

• ΟΔΙΠΠΑΦ:1 

• Τυροκόμοι Θεσσαλίας: 1 

• ΣΕΚ: 1 

• ΠΕΚ: 1 

• Ομοσπονδία Kτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας:1 

Ο Κλαδικός συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων μένει εκτός ΔΣ. 

Χ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΕΒΓΑΠ): ΕΓΙΝΑΝ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 

“Ήταν Μαραθώνιος και έγιναν υποχωρήσεις και από τα δύο μέρη, αν μπορούμε να μιλάμε για δύο μέρη. Εύχομαι να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν δύο μέρη και θα είναι ένα το μέρος, όπου θα ενδιαφέρεται να προωθήσει και να διασφαλίσει τη φέτα. 

Υπήρχε μια σοβαρή θετική παρέμβαση του Υπουργού στο θέμα αυτό, έπαιξε θα λέγαμε καθοριστικό ρόλο. Καταλήξαμε σε ένα κείμενο, το οποίο τώρα θα υπογράψουμε, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα συζητήσουμε ξανά για τη φέτα. Αυτό θα είναι το οριστικό κείμενο”.

Πρόσθεσε δε ότι "θα συμμετέχουμε όλοι οι κλασσικοί φορείς, που συμμετείχαν και παλιά στις συζητήσεις. Υποτίθεται ότι η σύσταση γίνεται με βάση την ποσότητα. Αυτή τη στιγμή έχουν μοιραστεί οι έδρες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η αναλογία των εδρών στο ΔΣ και στη Γενική Συνέλευση πλησιάζει κοντά στην πραγματικότητα της ουσιαστικής εκπροσώπησης, δηλαδή της παραγωγής". 

Μ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ (ΕΛΛ. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ): ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 

“Εύχομαι να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το σχήμα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο, αλλά ο Υπουργός έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, ας ελπίσουμε να λειτουργήσει σωστά αυτό το όργανο, αυτή είναι η ευχή μου. Νομίζω ότι έπρεπε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό το τελικό σχήμα, αλλά από τη στιγμή που δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο, ο Υπουργός έκανε ότι μπορούσε για να συγκεράσει τις απόψεις των παρευρισκομένων. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε αν θα λειτουργήσει στην πράξη”. 

Κ. ΚΑΡΑΛΗΣ: ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΒΗΜΑ 

“Πρέπει να διασώσουμε, αυτό που ήδη έχουμε. Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης, διότι ήρθαν τα πράγματα όπως θα έπρεπε, έστω και με μικρή διαφορά από ό,τι είχε αποφασιστεί πριν καιρό. Είναι υπέρ των μεταποιητών, που έχουν σίγουρα και κάποια ευθύνη παραπάνω. Σε αυτούς δόθηκε η ευκαιρία να τρέξουν περισσότερο, προκειμένου να ελέγξουν σε τι κατάσταση πρέπει να είναι η φέτα. Έγινε ένα βασικό βήμα και είμαστε από όλες τις πλευρές ευχαριστημένοι προκειμένου να κινηθούν όλοι με βάση πάντα τον έλεγχο και τη στήριξη της φέτας”, αναφέρει, ο γαλακτοβιομήχανος Κώστας Καραλής. 

Στέλλα Αυγουστάκη fnb