Σαφές προβάδισμα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα στο επίπεδο των εξαγωγών μαρτυρούν τα στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο του 5ου Thessaloniki Summit η Τζέση Βουμβάκη, Executive Chief Economist της Εθνικής Τράπεζας, μέσα από την παρουσίαση «Beyond Covid-19: A growth path for manufacturing firms inGreece», με αναφορά στη μεταποίηση.

Ξεκινώντας από τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και ποτών, η ελληνική παραγωγή φάνηκε να έχει διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας υπέρ της έναντι της μέσης ευρωπαϊκής, η χώρα μας δηλαδή κατέγραψε μικρότερη πτώση το ίδιο διάστημα, παρότι και τα δύο μεγέθη κινήθηκαν υφεσιακά το οκτάμηνο.

Χαρακτηριστικό είναι πως το μερίδιο αγοράς των ελληνικών τροφίμων και ποτών στις ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκε κατά 0,1% το οκτάμηνο, σε σχέση με το 2018 – 2019, ενώ εκ των 15 προϊόντων – πρωταθλητών στις εξαγωγές προς την Ευρώπη αυτό το κρίσιμο διάστημα, τις 10 θέσεις καταλαμβάνουν προϊόντα του κλάδου, όπως φαίνεται στον Πίνακα 1. Ο Πίνακας 2 δείχνει πως στα κορυφαία 15 προϊόντα που κέρδισαν μερίδιο σε επίπεδο δεκαετίας στις ευρωπαϊκές αγορές συμπεριλαμβάνονται επίσης εννέα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα.

Αυτό, σύμφωνα με την κ. Βουμβάκη αποδεικνύει την αντοχή της ελληνικής μεταποίησης. Η ίδια έκανε λόγο για την προστιθέμενη αξία βιομηχανοποίησης στα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς η τυποποίηση μπορεί να αυξήσει την αξία της γεωργικής παραγωγής από 16% σε 45%. «Τα επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά είναι ένα παράδειγμα κλάδου που έχει περιθώρια ανάπτυξης. Υπάρχει περιθώριο να φύγουμε από το χύμα και να μεταβούμε στην τυποποίηση, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου», εξήγησε.

Πίνακας 1. Ανάπτυξη μεριδίου αγοράς στην Ε.Ε. εν μέσω πανδημίας: Κομπόστα 6,31%, Ούζο 4,34%, Φρέσκα ψάρια 3,53%, Γιαούρτι 3,18%, Βερύκοκα/Κεράσια/Ροδάκινα 2,79%, Πορτοκάλια 2,26%, Φράουλες 0,99%, Μέλι 0,78%, Μπισκότα 0,53%, Λεμόνια 0,50%, Φέτα 0,48%

Πίνακας 2. Ανάπτυξη μεριδίου αγοράς στην Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία: Ελιές 10,95%, Γιαούρτι 5,67%, Καπνιστά ψάρια, 2,65% Φυστίκια, 2,09% Πρόβειο κρέας, 1,5% Μέλι 1,29%, Φέτα 1,16%, Μανταρίνια 1,09%, Μήλα 1,05%.

Χριστίνα Παπαγιάννη foodreporter