Έκπληξη

Δεν ήταν πολλοί, στην καλλιτεχνική πιάτσα της Λάρισας (ούτε στην πολιτική) εκείνοι που χάρηκαν όταν διάβασαν (Ελευθερία, Νατάσα Πολυγένη) ότι ο Λαζόπουλος προορίζεται για σύμβουλος του δημάρχου Λαρισαίων Θανάση Μαμάκου. Βέβαια οι εποχές άλλαξαν: ο Τσίπρας εξαφανίστηκε, ο Λάκης σταμάτησε να λοιδορεί τους δεξιούς, η επιστροφή στις ρίζες άρχισε…

Ο χάρος παγανιά

Από τους πιο παράδοξους κινδύνους που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην εθνική οδό …αντίθετα στο ρεύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, κάθε χρόνο καταγράφονται τριακόσιες περιπτώσεις οδηγών που κινούνται ανάποδα. Σχεδόν ένας την μέρα.
Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί; Ρωτήσαμε τους εκπροσώπους της εταιρείας, κατά την παρουσίαση των μέτρων για την ασφάλεια στον αυτοκινητόδρομο που έγινε χθες Τετάρτη στη Λάρισα. Είναι τριών ειδών μας εξήγησαν: Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ηλικιωμένους οι οποίοι μπερδεύονται ή ξαφνικά θυμούνται ότι ξέχασαν κάτι, οπότε κάνουν αναστροφή επί τόπου γυρίζοντας πίσω… Η δεύτερη έχει να κάνει με μεθυσμένους ή μαστουρωμένους που δεν ξέρουν ούτε που βρίσκονται ούτε που πάνε… Και, τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που εισέρχονται στην αντίθετη κατεύθυνση, και το κάνουν εντελώς συνειδητά - συνήθως για μικρή απόσταση-, μόνο και μόνο για να γλυτώσουν τα διόδια…
Όλοι τους είναι το ίδιο επικίνδυνοι και είναι θαύμα που μέχρι τώρα δεν είχαμε θύματα.
Η εταιρεία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, έχει εγκαταστήσει στην Λεπτοκαρυά ένα πιλοτικό σύστημα αποτροπής τέτοιων περιπτώσεων με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μόλις το όχημα εντοπιστεί ξεκινάει αμέσως ένας φωτεινός συναγερμός από ειδοποιήσεις προς τον παραβάτη οδηγό, αλλά και τους υπόλοιπους που οδηγούν αμέριμνοι.
Με άλλα λόγια, θεός φυλάξοι …

Απορίες

Κι αν κάποιος δικός μας δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια; Ρώτησε χθες στην Πολιτική Γραμματεία τον Στέφανο Κασσελάκη ο Γιάννης Ραγκούσης – σύντροφος της βουλευτού Μαρίνας Κοντοτόλη, ουσιαστικά Τρικαλινός γαμπρός.
«Θα έχει συνέπειες», απάντησε ο πρόεδρος.
Η Μαρίνα δεν προβλέπεται να μην το ψηφίσει…

& Ο Χρήστος Μιχαλάκης είναι ο μόνος περιφερειακός σύμβουλος, ανάμεσα σε περιφερειάρχες, στο νέο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών. Ανέλαβε Ταμίας.

Στην UEFA - η οποία κάνει μεγάλο αγώνα κατά του ρατσισμού στα γήπεδα -, έμειναν άφωνοι όταν πληροφορήθηκαν ότι Έλληνας δήμαρχος έβρισε μαύρο ποδοσφαιριστή αποκαλώντας τον «μαϊμού». Προφανώς δεν γνώριζαν τι εστί Μπέος…

Ευκαιρίες

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου φαίνεται να προσελκύει επιχειρήσεις, τουλάχιστον συμβουλευτικές. Μετά την BSS που πρόσφατα άνοιξε γραφείο στην πόλη, ακούγεται ότι ψάχνονται οι Deloite και Gran Thorton.
Άλλωστε οι μισθοί για τις επιχειρήσεις στην επαρχία είναι χαμηλότεροι, ενώ ένας εργαζόμενος προτιμά να ζει και να εργάζεται στον Βόλο παρά στην αφόρητη πια Αθήνα…


Δούλεμα

Όταν ο Φλωρίδης ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης, οι πρώτες του δηλώσεις προκάλεσαν αίσθηση καθώς αναφέρονταν στην κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζών. Δηλαδή στο νομοθέτημα εκείνο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως βελτίωσε η ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο ένα στέλεχος τράπεζας δεν μπορεί να διωχθεί αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα για παράνομες πράξεις. Το πρόσχημα ήταν ότι οι τραπεζικοί φοβούνταν να βάλλουν την υπογραφή τους σε τολμηρές αποφάσεις που τους ζητούσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Με αυτή την αιτιολογία το σέρβιραν στην κοινή γνώμη. Φούμαρα… Ο νόμος αξιοποιήθηκε για να τη γλυτώσουν και να μην δικαστούν ποτέ, συστημικοί τραπεζίτες (και δεκάδες στελέχη) που κατηγορήθηκαν για κομπίνες εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι ογκώδεις δικογραφίες κατέληξαν στα συρτάρια. Ποια είναι η έκπληξη; Ο Φλωρίδης, που το καλοκαίρι άστραφτε και βρόνταγε, έκανε πίσω. Στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το ακαταδίωκτο των τραπεζών μένει άθικτο.
Σε αυτή τη χώρα ζούμε …

Κουνούπια

Στο ποσό των 70.000 ευρώ ανέρχεται ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε Μαγνησία - Σποράδες. Εξολόθρευση που πρέπει να γίνει εγκαίρως, πριν τα ενοχλητικά έντομα συναντηθούν με εγχώριους παραθεριστές και τουρίστες.
Το ίδιο γίνεται κάθε χρόνο και στα παράλια της Λάρισας. Κάτοικος της περιοχής περιέγραφε με παραστατικό τρόπο ότι η όποια καθυστέρηση στον ψεκασμό επιτρέπει τα κουνούπια να θεριέψουν. Στα Μεσάγγαλα γίνονται μεγάλα σαν τσιόνια…

Αέριο

Rebranding στο Φυσικό αέριο από την Italgas, που είναι το νέο αφεντικό στο κλάδο, με την γνωστή μας ΕΔΑ ΘΕΣΣ να μετονομάζεται σε «Enaon Eda». Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.
Κληθείς να σχολιάσει τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων σε Θεσσαλία και αλλού, ως αποτέλεσμα της σταδιακής ενιαίας τιμολόγησης σε όλη την επικράτεια, ο Γκάλο συνέδεσε την απόφαση της εταιρείας με την ανάγκη μιας «δίκαιης», όπως είπε, τιμολόγησης για όλους τους καταναλωτές.
Άφθαστοι στο παραμύθι οι Ιταλοί …

@ Ερώτηση αναγνώστη: Αν το Χάρβαντ έρθει στη χώρα μας θα μπαίνουμε με Πανελλαδικές; Θυμίζει κάτι από το αλησμόνητο «η Ελλάδα θα χτυπάει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν» …

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa