Μεγάλες ευκαιρίες για αύξηση εσόδων δημιουργούν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου, ενώ η αγορά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη SingularLogic.

Η αναδιάταξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική αγορά λογισμικού για επιχειρήσεις, με σειρά εξαγορών και την αλλαγή ιδιοκτησίας της SingularLogic, αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, ενώ καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των ηλεκτρονικών βιβλίων που καθιερώνει η ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας myDATA. Τα στελέχη της αγοράς παρακολουθούν στενά το εγχείρημα απόκτησης της SingularLogic από το σχήμα Epsilon Net Space Hellas, ενώ προβλέπουν πως μέσα στο νέο έτος θα συνεχιστούν οι εξαγορές μικρότερων εταιρειών, όπως συνέβη και το 2020.

Οι τρεις ισχυρότεροι όμιλοι, οι εισηγμένες Entersoft και Epsilon Net καθώς και η μη εισηγμένη Soft One (μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού), κλείνουν το 2020 με κέρδη, παρά την πανδημία. Οι αλλαγές που προωθεί η ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με τις επιτακτικές ανάγκες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων που έφερε στην επιφάνεια η κρίση του κορονοϊού, συνέβαλλαν στα ικανοποιητικά αποτελέσματα της χρονιάς που φεύγει. Αντίστοιχα θετικές είναι οι προβλέψεις και για το 2021. Όμως δεν ξεκινούν και οι τρεις όμιλοι τη μάχη για την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου από την ίδια αφετηρία.

Ο γρίφος της SingularLogic

Η συμφωνία των Epsilon Net και Space Hellas για την εξαγορά της SingularLogic θα μπει σε τροχιά υλοποίησης μέσα στη νέα χρονιά με τις δύο πρώτες να αποκτούν το 98% των μετοχών. Το 2% περίπου θα παραμείνει στον έλεγχο της Αγγελικής Φράγκου, που ως γνωστόν διαθέτει σημαντική παρουσία στη ναυτιλία. Η συμφωνία με την MIG προβλέπει πως οι δύο αγοραστές θα αποκτήσουν την SingularLogic ΑΕ και όχι μόνο το ενεργητικό ή κάποια τμήματά της.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί «τεμαχισμός» της τελευταίας σε δύο ή περισσότερα τμήματα, ώστε να μοιραστεί μεταξύ των δύο αγοραστών. Συνεπώς οι Epsilon Net και Space Hellas θα κατέχουν από 50% στην SingularLogic που έχει παρουσία κυρίως σε τρεις τομείς, τα πακέτα επιχειρηματικού λογισμικού, το σύστημα των εκλογικών αναμετρήσεων και την ολοκλήρωση συστημάτων (κυρίως έργα στο Δημόσιο). Σύμφωνα με πληροφορίες, η SingularLogic κατέγραψε τη φετινή χρονιά σημαντική μείωση κύκλου εργασιών, κυρίως εξαιτίας των λιγότερων συμβάσεων ολοκλήρωσης συστημάτων, που συνήθως συνοδεύονται από εξοπλισμό.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εκτιμάται πως θα κινηθεί κοντά στα 26 – 27 εκατ. ευρώ από περίπου 44 εκατ. ευρώ το 2019. Στην αγορά συζητείται η αποχώρηση ομάδας στελεχών που ασχολούνταν με έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – από τα οποία η SingularLogic είχε έσοδα γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα στελέχη εργάζονται πλέον σε ιταλική εταιρεία.

Εκτός από τη συρρίκνωση των εσόδων, οι νέοι μέτοχοι της SingularLogic θα βρεθούν αντιμέτωποι και με άλλα στρατηγικά διλήμματα. Ποια προϊόντα θα προωθεί στους πελάτες της η Epsilon Net; Τα δικά της ή της θυγατρικής κατά 50% SingularLogic; Οι πωλητές της τελευταίας ποια προϊόντα θα προτείνουν στους πελάτες; Τα δικά τους ή του βασικού μετόχου Epsilon Net;

Πηγές των δυο εταιριών σημειώνουν ότι έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη προεργασία και έχουν μελετηθεί οι λεπτομέρειες της συνεργασίας και το εμπορικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα με δεδομένη τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο των επιχειρήσεων όσο και του δημοσίου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέοι μέτοχοι, οι οποίοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν τη θυγατρική της MIG, είναι πολλά. Κάποιοι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ορισμένα ζητήματα είναι τόσο πολύπλοκα που δεν πρέπει να αποκλειστεί «μια φυγή προς τα εμπρός», με τριπλή συγχώνευση Space Hellas, Epsilon Net, SingularLogic. Σενάριο που, πάντως, δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί με δεδομένες τις διαφορές νοοτροπίας, δραστηριοτήτων, κ.α. μεταξύ των τριών εταιρειών.

Στις δυσκολίες του εγχειρήματος περιλαμβάνεται και το μεγάλο ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν για την αποχώρηση στελεχών της SingularLogic και υπολογίζεται σε επίπεδα μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα της Epsilon Net και το στραβοπάτημα της Soft One

Η διοίκηση Γιάννη Μίχου στην Epsilon Net κινήθηκε αρκετά επιθετικά τη χρονιά που φεύγει και με σειρά εξαγορών διεύρυνε σημαντικά την παρουσία του ομίλου. Η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εξαγορά είναι το 80% της Data Communication με τίμημα 6,3 εκατ. ευρώ, που προκάλεσε εντύπωση στην αγορά. Στην αγορά λογισμικού λένε πως «αν προστεθεί και η μισή SingularLogic» τότε ο όμιλος της Epsilon Net μπορεί να κλείσει το 2021 με έσοδα κοντά στα 35 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 18 εκατ. ευρώ του 2019, μία καθόλου ευκαταφρόνητη αύξηση. Όμως, την ίδια στιγμή η κερδοφορία, σε επίπεδο μετά τους φόρους, παραμένει χαμηλή – ήταν κοντά στο ένα εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2020 – και θα πιεστεί περαιτέρω λόγω SingularLogic. Η Epsilon Net, με δανεισμό γύρω στα έξι εκατ. στο εξάμηνο του 2020 θα χρειαστεί να τον διπλασιάσει για να καταβάλλει το τίμημα εξαγοράς της τελευταίας.

Η SoftOne, που αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με έσοδα κοντά στα 19 εκατ. από 17 εκατ. ευρώ το 2019, πέρασε τους τελευταίους μήνες από τη μεγάλη δοκιμασία ενσωμάτωσης της Unisoft. Η Unisoft – που είχε ιδρυθεί πριν από πολλά χρόνια από ομάδα στελεχών μεταξύ των οποίων και ο εκ των μετόχων της Soft One Αν. Αρενίκης – πέρασε στη συνέχεια στον όμιλο Altec. Μετά την κατάρρευση του τελευταίου, η Unisoft πωλήθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες στην Soft One. Το 2019 η SoftOne είχε ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και τραπεζικές υποχρεώσεις γύρω στα 6 εκατ. ευρώ.

Τα γεμάτα ταμεία της Entersoft και οι νέες κινήσεις

Με μεγάλο «οπλοστάσιο» μπαίνει στη νέα χρονιά και η Entersoft που συνέχισε τον τελευταίο χρόνο να αναπτύσσεται με τη διοίκηση να υποστηρίζει στις πρόσφατες παρουσιάσεις προς τους επενδυτές πως συνεχίζει να βλέπει εξαγορές μικρότερων εταιρειών λογισμικού. Ο όμιλος Entersoft εκτιμάται πως κλείνει τη χρονιά που φεύγει με ενοποιημένα έσοδα περίπου 17 εκατ. ευρώ και σημαντικά κέρδη, γύρω στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό αλλά και περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ στα ταμεία μέσω της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και άλλων πηγών. Αυτά τα διαθέσιμα «σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δανεισμού από εγκεκριμένες πιστωτικές γραμμές, δίνουν στον όμιλο επενδυτικές δυνατότητες που ξεπερνούν ήδη τα 13 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 3,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ», υποστήριζε πρόσφατα η διοίκηση.

Ο όμιλος «εξετάζει ευκαιρίες εξαγορών αλλά και ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών». Στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα εννεαμήνου αναφέρονταν, επιπλέον, πως η σημαντική βελτίωση των μεγεθών προέρχεται τόσο από την καλή επίδοση της μητρικής όσο και από τις εξαιρετικές επιδόσεις της θυγατρικής Retail Link στην Ελλάδα και όλων των θυγατρικών του εξωτερικού και κυρίως της Ρουμανίας.

businessdaily.gr