Έκλεισε τελικά αργά χθες το βράδυ, μετά από ένα πολύωρο θρίλερ διαβουλεύσεων, το deal για την ενοικίαση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ΕΒΖ, Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησαν για την αξιοποίηση των δύο παραγωγικών μονάδων της βιομηχανίας ζάχαρης, με επενοικίαση των εγκαταστάσεων από την Συνεταιρική Τράπεζα στη Royal Sugar, για διάστημα 28 μηνών. 

Tο συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανήλθε στο ποσό των 490.000 ευρώ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την εκμετάλλευση των δύο εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες από τη Royal Sugar διασφαλίζεται η παραγωγή τεύτλων τόσο της φετινής περιόδου, όσο και των δύο επόμενων. Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι η φετινή παραγωγή θα δοθεί για ζωοτροφή, ενώ οι δύο επόμενες θα δοθούν προς επεξεργασία από την ΕΒΖ. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το καταρχήν αδιέξοδο χθες το βράδυ προέκυψε λόγω διαφωνίας που υπήρξε μεταξύ των εμπλεκόμενων στη συμφωνία, για τη χρήση των δύο εργοστασίων μετά τη λήξη της 28μηνης περιόδου. Ωστόσο, ΕΒΖ, Συνεταιριστική Τράπεζα Μακεδονίας και Τράπεζα Πειραιώς (πιστωτής) φέρονται να οδηγήθηκαν σε συναινετική λύση. 

Καθοριστικός για την έκβαση των πραγμάτων θεωρείται και ο ρόλος του αρμόδιου υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, που φέρεται να άνοιξε το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Πλάτων Τσούλος foodreporter