Συνολικά 49 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος  ΟΠΑΠ Forward την άνοιξη του 2016, εκ των οποίων και δύο θεσσαλικές: Η γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας από τον Αλμυρό Μαγνησίας και η οινοποιϊα Τσιλιλής από τα Τρίκαλα. 

Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνεδρίες στρατηγικής καθοδήγησης, δράσεις δικτύωσης και ήρθαν σε επαφή με εταιρείες και επενδυτές του εξωτερικού. Έτσι, στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και έκαναν άλματα προόδου. Σήμερα, έχουν αποκομίζει τα απαραίτητα εφόδια και αντιμετωπίζουν πλέον ευκολότερα τις προκλήσεις.

Το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward δημιουργήθηκε από τον ΟΠΑΠ και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor Greece, με στόχο να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για δυναμικές και εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΑΠ, με την υποστήριξή του, από το 2016 μέχρι σήμερα οι 49 εταιρείες έχουν δημιουργήσει 1.590 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ υποστηρίζουν 10.700 νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, έχουν αυξήσει συνολικά τον τζίρο τους κατά 112,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επικεφαλής των δύο θεσσαλικών επιχειρήσεων, που παρακολούθησαν τους τρεις πρώτους κύκλους του ΟΠΑΠ Forward, μιλούν για την εμπειρία τους στο πρόγραμμα.

Roussas: Αύξηση τζίρου 13%, 50 νέες θέσεις εργασίας

«To στοίχημα που προσπαθεί να κερδίσει κάθε ελληνική εταιρεία, και όχι μόνο, είναι η ανάπτυξη σε αγορές του εξωτερικού. Από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward και το δίκτυο που χτίσαμε μέσω αυτού, υποστήριξαν τον στόχο μας και μας έφεραν πιο κοντά σε αυτόν. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε το 90% των προϊόντων μας σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αυστραλία, Μέση & Άπω Ανατολή, έχουμε δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας και η αύξηση του τζίρου μας έχει ξεπεράσει το 13%», αναφέρει ο Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Roussas.

Ο Αλέξανδρος Μποτός

Tsililis: Βελτίωση οργάνωσης και λειτουργίας, αύξηση εξαγωγών 60%

«Η συμμετοχή της αποσταγματοποιίας – οινοποιίας Tsililis, τα τρία τελευταία χρόνια, στο πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward υπήρξε καθοριστική για τη βελτίωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της. Τα δε αποτελέσματα αυτής της βελτίωσης είναι ήδη ορατά. Δημιουργήσαμε 5 νέες θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 60% και απορροφήσαμε 1.200.000 kg περισσότερα σταφύλια από 200 αμπελουργούς της περιφέρειάς μας, συμβάλλοντας στην αύξηση του εισοδήματός τους και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας γενικότερα», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Τσιλιλής, ιδιοκτήτης της Τσιλιλής Α.Ε.

Ο Κώστας Τσιλιλής

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr