Την πρότασή του για την ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του ακινήτου της «Βαμβακουργίας Α.Ε.» στη Νέα Ιωνία Βόλου παρουσίασε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Παρασκευή, σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η διαδικασία και ο οδικός χάρτης υλοποίησης του έργου και η παραχώρηση χρήσης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολή ΑΜΕΑ, ερευνητικά εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, πολυχώρο πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, αστικές λειτουργίες (υπηρεσίες, καταστήματα), κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου

Πρόκειται για ένα έργο που, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του, «ενισχύει μία ιδιαίτερα υποβαθμισμένη γειτονιά του Βόλου και επεκτείνει το δίκτυο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις περιοχές που κυρίως επλήγησαν από την κρίση λόγω της αποβιομηχάνισης».

Ακόμη, το υπουργείο τονίζει ότι «ο σχεδιασμός αφορά ένα "ανοικτό" στην πόλη πανεπιστημιακό συγκρότημα που θα είναι χώρος ώσμωσης και δημιουργίας και θα συμβάλει στην επίτευξη τριών διακριτών στόχων: στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, στην ενίσχυση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδίως εκείνων των χαρακτηριστικών του που προωθούν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, και την σύνδεση του με την κοινωνία και, τέλος, στην αναζωογόνηση μιας υποβαθμισμένης περιοχής εντός του αστικού ιστού».

Η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και των εποπτευόμενων φορέων του, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως πρότυπο αστικών αναπλάσεων με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Σημειώνεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου της «Βαμβακουργίας Α.Ε.», συνολικής έκτασης 87 στρεμμάτων στη Νέα Ιωνία Βόλου κι ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ υπεγράφη τον Μάιο του 2018 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, του ΟΑΕΔ και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας, Έ. Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη, ο συντονιστής της ομάδας εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας, καθηγητής Ν. Μπελαβίλας, οι βουλευτές Μαγνησίας, Α. Μεϊκόπουλος και Μ. Μπαλλής, και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Γ. Πετράκος.

Λ.Ε.