Σε μια προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και της κατασκευής ετοίμου ενδύματος στη Λάρισα, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Ειδών Ένδυσης Θεσσαλίας, προσανατολίζεται στην εκπαίδευση και εξειδίκευση στελεχών στο fashion design και εργαζομένων στο  fashion production, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη ανάγκη και ζωηρό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, αλλά και από νέους ανθρώπους για επαγγελματική διέξοδο και προσανατολισμό.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Πάνος Σβώλος στο πλαίσιο σεμιναρίου παρουσίασης των νέων τάσεων της μόδας 2020-2021, που πραγματοποίησε στο Επιμελητήριο Λάρισας, ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Η ενημέρωση αφορούσε  σε τέσσερις ενότητες: Επιρροές, Γυναικείο Φθινόπωρο / Χειμώνας 20 -21, Ανδρικό Φθινόπωρο / Χειμώνας 20-21, Παιδικό Φθινόπωρο / Χειμώνας 20-21 και στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν στελέχη από τοπικές επιχειρήσεις, όσο και επαγγελματίες στο χώρο του fashiondesign.

«Η Λάρισα είναι μία από τις περιοχές με μακροχρόνια  παράδοση  και διατηρεί ακόμη και σήμερα ενεργούς και ισχυρούς πυρήνες δραστηριότητας τόσο στην ένδυση όσο και στην Κλωστοϋφαντουργία όπου λειτουργούν μεγάλες εξωστρεφείς μονάδες» δήλωσε ο κ. Σβώλος σημειώνοντας επίσης ότι: «οι υποδομές στην πρόγνωση, στην πληροφόρηση και στο fashiondesign, επιχειρείται να στηθούν ξανά πάνω σε νέες βάσεις με πρωτοπόρους τους φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο.

Με πρωτοβουλία των κλαδικών οργανώσεων της χώρας ξεκίνησε επίσης μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να διευκολυνθεί η επανατοποθέτησή του κλάδου σε περιοχές με προηγούμενη παράδοση και εμπειρία όπως είναι και η περιοχή της Λάρισας.

Στην κατεύθυνση αυτή μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες όπως η εξειδίκευση στελεχών στο fashion design και το fashion production με στόχο  τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε στελέχη και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η διεκδίκηση πόρων για λογαριασμό του κλάδου με έμφαση στους τομείς των νέων τεχνολογιών και τεχνολογικών εφαρμογών, την δικτύωση, τη δημιουργία και χρήση  υπηρεσιών και υποδομών πρόγνωσης, σχεδιασμού και πληροφόρησης».

Να σημειωθεί ότι όσο αφορά ειδικότερα στην εκπαίδευση, ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με επαγγελματίες στον χώρο της μόδας και εξειδικευμένους επαγγελματίες στο fashion production, δρομολογεί την οργάνωση ανάλογων μαθημάτων, τα οποία θα ανακοινώσει σύντομα.

Λένα Κισσάβου Ελευθερία