Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να κινηθούν σε ακόμα υψηλότερους ρυθμούς με την Ελλάδα να αναπτύσσει όλες τις δυνατότητες για την μετεξέλιξη της σε επιχειρηματικό κόμβο στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ το λιμάνι του Βόλου πρέπει να είναι έτοιμο να παίξει καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν με την ανασυγκρότηση της Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα, στη Β΄ ΒΙΠΕ και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ντελόπουλος όπου εκεί συναντήθηκε με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές και κατέχουν το 70% της γης στη βιομηχανική ζώνη.

Στην συζήτηση αναπτύχθηκε το σκεπτικό δημιουργίας μιας ανώνυμης εταιρείας που θα διαχειριστεί τη Β΄ΒΙΠΕ και θα δημιουργηθεί ένας επιχειρηματικός κόμβος που σε συνεργασία με το κράτος θα δρομολογήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με το λιμάνι αλλά και όλες τις αναγκαίες υποδομές.

Το κράτος στην ουσία αναζητά στρατηγικό θεσμικό συνομιλητή για την αναβάθμιση της Β’ ΒΙΠΕ με τον υπουργό να εξηγεί στους επιχειρηματίες που επενδύουν στις εξαγωγές και στην εξωστρέφεια πως έχουν συμβάλλει σταθερά σε μια ποιοτική μεταβολή στο υπόβαθρο της οικονομίας και υπάρχει σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως οι υποδομές.

Τα θέματα της συζήτησης ήταν τα εξής:

Ανάληψη διαχείρισης της Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου από τις εγκαταστημένες επιχειρήσεις στην περιοχή, ώστε να είναι πιο ευέλικτοι.

Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη της Β’ ΒΙ.ΠΕ. με διάφορα αναπτυξιακά κίνητρα.

Είσοδος της TRAINΟΣΕ στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Σύνδεση με φυσικό αέριο των παραγωγικών μονάδων που εδρεύουν στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Κόμβος στην είσοδο-έξοδο της Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Ο κ. Ντελόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που επιβίωσαν μέσα στην κρίση , χωρίς την βοήθεια των τραπεζών , δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει τα επιδόματα ανεργίας σε επιδόματα εργασίας, χωρίς την τιμωρία με δυσβάστακτους φόρους των κερδών αλλά με επιβράβευση.

Τόνισε πως «πρέπει να αποβάλλουμε τις παθογένειες των προηγούμενων ετών, καθώς και να προσπεράσουμε την μετριότητα του παρελθόντος ώστε να πάμε μπροστά με βούληση , αποφασιστικότητα ,έχοντας πάντοτε γνώμονα την καινοτομία , την δημιουργία και την ανάπτυξη».

Kατερίνα Τασσοπούλου Θεσσαλία