Στη 19η θέση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη μπύρα, σε σύνολο 31 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την κάλυψη της ζήτησης στην ελληνική αγορά, εισήχθησαν (στοιχεία 2018) 302.000 HL μπύρας, τα 256.000 HL από χώρες εντός ΕΕ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία 6ετία (2012 – 2018), ο αριθμός των ζυθοποιείων στην Ελλάδα σχεδόν τριπλασιάστηκε, από τις 18 στις 46. Εξ αυτών, οι 30 είναι μικροζυθοποιίες. Οι ελληνικές ζυθοποιίες έστειλαν εκτός συνόρων 368.000 HL, τα 149.000 HL σε χώρες εντός ΕΕ και τα 219.000 HL σε χώρες εκτός ΕΕ. 

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα  

Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της ευρωπαϊκής ένωσης ζυθοποιών (2019), το τελευταίο έτος, η παραγωγή μπύρας στην ΕΕ (όγκος) έσπασε το «φράγμα» των 400 εκατ. εκατόλιτρων, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Οι τάσεις δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες – μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), η κατανάλωση αυξήθηκε. 

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, οι διεθνείς διατροφικές τάσεις, με τους καταναλωτές να επιλέγουν να απέχουν από τα αλκοολούχα υψηλών αλκοολικών βαθμών, στρέφουν το κοινό στην κατανάλωση της μπύρας, ενώ αυξητική τάση στις προτιμήσεις καταγράφουν και τα προϊόντα μπύρας χωρίς αλκοόλ. 

Επιπλέον, καταγράφεται στροφή προς τις premium μπύρες, ενώ καταλυτική σημασία στην τελική επιλογή του καταναλωτή παίζει και η λεγόμενη «καθαρή ετικέτα». Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι ζυθοποιίες – μέλη του Brewers of Europe θα πρέπει μέχρι το 2022 να αναγράφουν την θερμιδική αξία αλλά και τα συστατικά σε όλες τις συσκευασίες μπύρας (κουτάκια και μπουκάλια). 

46 ζυθοποιίες στην Ελλάδα  

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης ζυθοποιών (The Brewers of Europe), μέλος της οποίας είναι και η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, στην Ελλάδα: • Υπάρχουν 46 ζυθοποιίες • Ετήσια παραγωγή: 3.933.000 (HL – στοιχεία 2018) • Ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση: 36 λίτρα • Εξαγωγές: 368.000 (HL - στοιχεία 2018) • Ο κλάδος μετρά περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.

Λήδα Δεληγιάννη foodreporter