Μόλις 914 επιχειρήσεις, σε σύνολο τουλάχιστον 220.000, στην Ελλάδα βαρύνονται με το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. Επίσης, στους 3.790 μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας απασχολούνται πάνω από 780.000 εργαζόμενοι, δηλαδή περισσότερο από το 44% του συνολικού αριθμού των ιδιωτικών υπαλλήλων. Αυτά τα δύο στατιστικά ευρήματα αρκούν για να αποδείξουν ότι τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές εξαρτώνται από εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων.

Οι οποίες σηκώνουν όλο το βάρος, που χρόνο με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερο, μέσα στην κρίση. Ετσι, όμως, αυξάνεται παράλληλα και ο κίνδυνος για τα δημόσια έσοδα, καθώς τυχόν αποφάσεις τους για μετεγκατάσταση ή αναβολή επενδυτικών σχεδίων, όπως και σχέδια φοροαποφυγής, μπορεί να αποτυπωθούν άμεσα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Ηδη, από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα προκύπτει ότι το 70% των εταιρειών εμφανίζει είτε ζημίες είτε οριακά κέρδη, που δεν ξεπερνούν τις 8.000-10.000 ευρώ τον χρόνο.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι επιχειρήσεις εκείνες που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, ως συστηματικοί κακοπληρωτές δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους. Το 40% των συνολικών φορολογικών εσόδων που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων –πάνω από 1,5 δισ. ευρώ– εξαρτάται από το... 0,4% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, ούτε καν 1.000 εταιρείες, δηλαδή. Από το 1,6% του συνολικού αριθμού των εργοδοτών εξαρτάται και το 44% των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει το ασφαλιστικό σύστημα για να χρηματοδοτεί τις συντάξεις.