"Ο κλάδος της διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων καταγράφει πτώση του τζίρου της τάξης του 80%. Αυτή η πτώση συνεπάγεται πτώση 70% του τζίρου των ξενοδοχείων για τους χώρους, που χρησιμοποιούνται για τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων. "Δυστυχώς ο κλάδος δεν αναμένεται να ανακάμψει σύντομα", σχολιάζουν πηγές της αγοράς. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, "τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συμμετεχόντων στα επιστημονικά συνέδρια στα 50 άτομα, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τον κλάδο". Ο λόγος, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, είναι πως η νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου, αφενός αναιρεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που είχαν οριστεί μέσα στο καλοκαίρι για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς των συνεδρίων με υποχρεωτικό συνδυασμό διαδικτυακής παρακολούθησης, αφετέρου, μέσα σε λίγες ημέρες από την δημοσίευσή της, προκάλεσε την ακύρωση σημαντικών συνεδριακών εκδηλώσεων, που είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές χρονικό διάστημα τόσο εσωτερικού, όσο και διεθνούς χαρακτήρα.

"ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ"

"Μέχρι τώρα η χώρα μας αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση, σε διεθνές επίπεδο, τόσο για την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την προάσπιση του ασφαλούς ανοίγματος των υβριδικών συνεδρίων, κάτι που τώρα το νέο ΦΕΚ έρχεται να καταργήσει, καθηλώνοντας έτσι όλο τον κλάδο του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού. Με αυτό το ΦΕΚ, υποτιμάται ο σημαντικός ρόλος του Συνεδριακού Τουρισμού και της βιομηχανίας MICE, που μπορεί να αποτελέσει μοχλό στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη διαδικασία ανάκαμψης της κάθε πόλης, μέσω της ασφαλούς διενέργειας επιστημονικών και επαγγελματικών συνεδρίων και εκδηλώσεων. Την ίδια ώρα, άλλου είδους εκδηλώσεις (βαπτίσεις- Γάμοι -συναυλίες κλπ.) αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και περιορισμούς". Οι ζημιές, που συνδέονται με τον κορονοϊό έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. μέτρα και περιορισμούς", τονίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO)

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

"Δεν νοείται διοργάνωση με λιγότερους από 50 συμμετέχοντες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι "η πρόβλεψη του συγκεκριμένου ‘οριζόντιου’ περιορισμού, ο οποίος τίθεται ανεξάρτητα από το εμβαδόν και τη χωρητικότητα του χώρου, που διεξάγεται το συνέδριο, είναι αδικαιολόγητη. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση υποχρεώνεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να διακόψουν ουσιαστικά τη λειτουργία τους και ουσιαστικά ακυρώνεται η υφιστάμενη ισχύς των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που είχαν καθιερωθεί πρόσφατα για το ασφαλές άνοιγμα των υβριδικών συνεδρίων".

Νικόλας Ταμπακόπουλος