Για κάποιος θεωρείται θετικό, για κάποιους άλλους όχι. Είτε αυτοί οι «κάποιοι» είναι φίλαθλοι, είτε διοικούντες ομάδες, είτε ακόμη και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Πάντοτε, το πώς βλέπεις τα πράγματα καθορίζεται από την οπτική γωνία που τα παρακολουθείς. Ακόμη και το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο, αναλόγως την ψυχολογία και τον τρόπο που το βλέπεις.

Κάπως έτσι είναι η κατάσταση και στο ποδόσφαιρο εν έτη 2023. Η έλευση των Σαουδαράβων με τα πετροδόλαρά τους, όπως και η προοπτική του MLS και των ΗΠΑ, έχουν καταστρέψει (;) το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές δελεάζονται από τα εκατομμύρια και τις παροχές που θα έχουν στη Σαουδική Αραβία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αφήνουν την Ευρώπη και τα μεγάλα πρωταθλήματα στον βωμό του χρήματος.

Τον χορό άλλωστε άνοιξε ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τη μεταγραφή του τον Ιανουάριο του 2022 στην Αλ Νασρ και συνέχισε ο Λιονέλ Μέσι με την μεταγραφή του στην Ίντερ Μαϊάμι λίγους μήνες αργότερα. Δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, δελεάστηκαν από τα εκατομμύρια που θα προστεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και άφησαν την Ευρώπη για χάρη άλλων ηπείρων.

Μάλιστα, ο χειμώνας του 2023 – 2024 θα είναι ο πρώτος δίχως τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η νέα σεζόν που αρχίζει στο Champions League δεν θα είναι τόσο λαμπερή, αφού για πρώτη φορά από το 2002, Μέσι και Ρονάλντο θα είναι εκτός. Το τέλος μιας χρυσής εποχής. Από το 2009 έως το 2018, οι δυο τους έπαιξαν μεταξύ τους τουλάχιστον δύο φορές τη σεζόν κατά τη διάρκεια των αγώνων του El Clásico, αλλά συναντήθηκαν επίσης πολλές άλλες φορές σε διοργανώσεις όπως το Copa del Rey, το Supercopa, αλλά και σε έναν ημιτελικό του Champions League το 2011.

Οι δύο αυτοί σταρ άφησαν την Ευρώπη και πίσω τους έμειναν αρκετά ρεκόρ και κάμποσα τρόπαια στα κορυφαία πρωταθλήματα. Αμφότεροι, αποτελούν ακόμη ινδάλματα για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. O Μέσι έχει κερδίσει συνολικά 37 τρόπαια σε συλλογικό επίπεδο, τα 34 είναι με την Μπαρτσελόνα. Ο Ρονάλντο από την πλευρά του, έχει συνολικά 32 μεγάλα τρόπαια, επτά πρωταθλήματα και πέντε Champions League.

Δύο ποδοσφαιριστές που σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία και δεν ξεχαστούν, τόσο για τα κατορθώματά τους, όσο και για το κλείσιμο της καριέρας τους.