Την πρόθεση της τράπεζας Θεσσαλίας για την έκδοση νέου ομολόγου με στόχο την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των αναγκών της, την είχε αποκαλύψει το thessaliaeconomy.gr ήδη από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Ως επιβεβαίωση εκείνου του δημοσιεύματος έρχεται τώρα η αναγγελία της τράπεζας η οποία, μέσω πρόσκλησης, ενημερώνει τους μεριδιούχους της και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο ότι ορίζεται έκτακτη γενική συνέλευση για την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 με στόχο ακριβώς την έκδοση ομολόγου. Η συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στον συνήθη χώρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων στις 7:30 το απόγευμα, περιλαμβάνει τα εξής θέματα: 

1. Έγκριση όρων 7ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης.

2. Έγκριση όρων ομολόγου μετατρέψιμου υπό όρους σε εταιρικές μερίδες αορίστου διάρκειας.

3. Προσφορά εταιρικών μερίδων σε ειδική τιμή.

Στην προηγούμενη ομολογιακή έκδοση του 2015, διάρκειας 5 ετών, η Τράπεζα Θεσσαλίας είχε αντλήσει ποσό 3.000.000 ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση και ετήσιο επιτόκιο 7%. Τελικά το ομόλογο εκείνο υπερκαλύφθηκε και εκδόθηκε για το συνολικό ποσό των 4.120.000 ευρώ.

Η ονομαστική αξία των ομολογιών ανήλθε σε 20.000 ευρώ ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής ήταν μία ομολογία, δηλαδή 20.000 ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τράπεζα το πούλησε πρωτίστως σε καταθέτες της με δέλεαρ το υψηλό επιτόκιο.

Το που θα κυμανθεί το επιτόκιο του νέου ομολόγου θα το μάθουμε την προσεχή Τρίτη, όπως και τι θα περιλαμβάνουν τα “ψιλά γράμματα” της έκδοσης.

Στην αγορά ακούγεται ότι θα είναι “πλουσιοπάροχο” ώστε να βρεθούν επενδυτές και μάλιστα είναι πιθανό το επιτόκιο ξεπεράσει το 7% που ήταν το προηγούμενο. Σημειώνεται δε ότι για τα ομόλογα του είδους δεν απαιτείται ενημερωτικό δελτίο καθώς πρόκειται για εκδόσεις με ιδιωτική τοποθέτηση και συμμετοχή το πολύ 150 επενδυτών.

Δελεαστικές τιμές, προς άντληση κεφαλαίων, η τράπεζα Θεσσαλίας προσφέρει και σε άλλα προϊόντα και κυρίως στις καταθέσεις, γεγονός που την έβαλε για καλά στο μάτι των συστημικών τραπεζών.

Μάλιστα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, με αφορμή το ομόλογο της Τράπεζας Θεσσαλίας, δημοσίευμα του bankingnews.gr, ιστοσελίδας που ειδικεύεται στα τραπεζικά θέματα, έφτασε στο σημείο να ζητά την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα “για να προστατεύσει κάποιους καταθέτες που θα τους προταθεί να αγοράσουν ομόλογα, διότι θα τους δώσουν επιτόκια που καμία άλλη τράπεζα δεν δίνει, χωρίς όμως να τους αποκαλύψουν και τους υπόλοιπους όρους της έκδοσης”.

Γεγονός είναι πάντως ότι με όλα αυτά η έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Θεσσαλίας στις 14 Μαΐου αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.  

Η ανάρτηση του bankingnews.gr

H γνωστή ιστοσελίδα, στο δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωρόπουλος, αναφέρει τα εξής:

“Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας βγάζει ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ, γιατί έχει ανάγκη ρευστότητας - Τι θα κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος;

«Καίγεται» για ρευστό η Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας, η οποία σπεύδει εναγωνίως στην έκδοση ομολόγων. 

Η διοίκηση της Τράπεζας και προσωπικά ο πρόεδρος κ Αναστάσιος Λάππας από την πρεμούρα του να προλάβει τις εξελίξεις ξεκίνησε τη διαδικασία των έκτακτων γενικών συνελεύσεων μέσα στο Πάσχα.

Στις 30 Απριλίου έγινε η πρώτη γενική συνέλευση η οποία αναβλήθηκε λόγω έλλειψη απαρτίας, η δεύτερη θα γίνει σήμερα Τρίτη 7 Μαΐου χωρίς να λάβει αποφάσεις για να φτάσει η διοίκηση της Τράπεζας  την Τρίτη 14  Μαΐου  ζητώντας ως ελάχιστη συμμετοχή 400 άτομα σε σύνολο 13.000 μεριδιούχων.

Η διοίκηση του κ. Αναστάσιου Λάππα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση των μετοχών καθώς ο μηχανισμός της Συνεταιριστικής Τράπεζας θα εργαστεί προς την κατεύθυνση να βρεθεί η αναγκαία συμμετοχή. 

Οι παρευρισκόμενοι μέτοχοι θα κληθούν να δώσουν την έγκρισή τους για την έκδοση 7ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. 

Επίσης στην ημερήσια διάταξη έχει συμπεριληφθεί η έγκριση όρων ομολόγου μετατρέψιμου υπό όρους σε εταιρικές μερίδες αορίστου διάρκειας. 

Η διοίκηση του Αναστασίου Λάππα λέει σε απλά ελληνικά ότι το ομόλογο επταετούς  διάρκειας είναι μειωμένης εξασφάλισης δηλαδή ο αγοραστής του ομολόγου θα αναλάβει υψηλό ρίσκο ενώ η τράπεζα προτίθεται να δώσει υψηλό επιτόκιο.

Τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο ανακτά την εμπιστοσύνη στις αγορές  με το  επιτόκιο της δεκαετίας να κινείται στην περιοχή του 3%, ενώ  η Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας για να  βρει χρηματοδότες - αιμοδότες  θα τους προσφερθούν επιτόκια πιθανόν στα επίπεδα του  8% και 9% με την ελπίδα κάποιοι επενδυτές που έχουν άγνοια κινδύνου να αγοράσουν τα ομόλογα του κ. Α. Λάππα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που τα ομόλογα γίνουν με δημόσια  τοποθέτηση θα απαιτηθεί ενημερωτικό δελτίο  ενώ αν ακολουθηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση, μέχρι 150 επενδυτές, δεν απαιτείται ενημερωτικό δελτίο σύμφωνα με τη νομοθεσία. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος σοβαρός  επενδυτής θα βάλει 100.000 ευρώ για ένα ομόλογο από το οποίο δεν θα πάρει ποτέ πίσω το κεφάλαιό του καθώς η έκδοση δεν θέτει ορίζοντα λήξης. 

Η προσδοκία ανεύρεσης επενδυτών πιθανόν να εστιασθεί από την κατηγορία των δανειοληπτών έτσι ώστε να βοηθήσουν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο διοικητής κ Γιάννης Στουρνάρας πρέπει άμεσα να παρέμβει με απώτερο σκοπό  να προστατεύσει κάποιους καταθέτες που θα τους προταθεί να αγοράσουν ομόλογα διότι  θα τους δώσουν επιτόκια που καμία άλλη τράπεζα δεν δίνει χωρίς όμως να τους αποκαλύψουν και τους υπόλοιπους όρους της έκδοσης.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος”

H απάντηση της τράπεζας στο δημοσίευμα τoy Bnkingnews.gr

Μετά το σημερινό δημοσίευμα η διοίκηση της τράπεζας Θεσσαλίας μας απέστειλε την απάντηση που είχε αποστείλει στο bankingnews.gr

Είναι η εξής:

"Προς

κ. Πέτρο Λεωτσάκο

Δ/ντή του Banking News

Μεσογείων 15

Αθήνα Τρίκαλα, 8.05.2019

Τηλ. 210-7487730 Αρ. Πρωτ.: 90

Κε Λεωτσάκο,

Θέλω να σας γνωρίσω ότι το ρεπορτάζ του συντάκτη σας κ. Νίκου

Θεοδωρόπουλου για τις εκδόσεις ομολόγων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

έχει απολύτως αναληθές περιεχόμενο και πιθανότατα βασίζεται σε ανακριβή

πληροφόρηση, διότι:

1. Οι όροι των ομολόγων έχουν την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.

2. Η Τράπεζα δεν εκδίδει ομόλογα για λόγους ρευστότητας καθότι ο Δείκτης

Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο Q1 2019 είναι 169% με όριο το 100%.

3. Είναι γνωστό σε όλους ότι η τρίτη (3η

) επαναληπτική είναι ΠΑΝΤΑ η ημερομηνία

διεξαγωγής της Συνέλευσης.

4. Η απαρτία των 400 μελών είναι για τις Καταστατικές αλλαγές και όχι για τα

ομόλογα.

5. Το ομόλογο μετατρέψιμο σε μερίδες απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές που

έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική της τοποθετήσεως τους.

6. Τα επιτόκια θα είναι σε συνθήκες της αγοράς στο χρόνο της έκδοσης.

7. Η Τράπεζα το Δεκέμβριο 2015 – Φεβρουάριο 2016 εξέδωσε επιτυχώς ομόλογο

πενταετούς διάρκειας με υπερκάλυψη της έκδοσης.

Παρακαλώ όπως η θέση μας αναρτηθεί στις ενημερωτικές σας στήλες για αποκατάσταση

των πραγματικών δεδομένων.

Με εκτίμηση,

Αναστάσιος Νικ. Λάππας

Ο Πρόεδρος ΔΣ της

Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας"

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr