«Ο Τσίπρας ακολουθεί την τεχνική Σαμαρά: συμφωνεί για κάτι, ψηφίζει τον νόμο, και στην πράξη το ακυρώνει. Κοροΐδεύουμε τον εαυτό μας έτσι. Η οικονομία είναι νεκρή, οι τράπεζες είναι ζόμπι, και η “κυβέρνηση” περιμένει την ανάπτυξη ως μάννα εξ ουρανού, βάζοντας συνεχώς νέους φόρους».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχήρησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας ο πρόεδρος της «Δημιουργίας ξανά!», Θάνος Τζήμερος, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη και παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας μέσα από την αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Τζήμερος αναφέρθηκε στο επεισόδιο που σημειώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όπου έσκισε αφίσες του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζοντας την ενέργειά του ως «έκφραση πολιτικού ακτιβισμού». Επίσης μίλησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. την οποία δεν βλέπει πιθανή «όσο τουλάχιστον η ΝΔ περιορίζεται να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν λέει τι θα κάνει η ίδια ως κυβέρνηση».

Πιο αναλυτικά:

*Να ξεκινήσουμε με το ζήτημα της αξιολόγησης. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί, παρότι κάποια από αυτά είναι σκληρά, όπως τονίζουν στελέχη της. Προχθές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της με βάση το πρόγραμμα και είναι ώρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ χτυπάει καμπανάκι καθώς τονίζει πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, φαίνεται ότι επηρεάζει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση...

- Από την πρώτη μέρα των μνημονίων, όλο το πολιτικό σύστημα, αντί να εκπονήσει και να παρουσιάσει στον Έλληνα ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που να βασίζεται στην απελευθέρωση της παραγωγής, παίζει κλεφτοπόλεμο με τους εταίρους. Ποια είναι τα προαπαιτούμενα; Ξέρει κανένας; Στο πρώτο μνημόνιο υπήρχε η υποχρέωση να ελέγχονται “200 πόθεν έσχες” εφοριακών κάθε χρόνο. Έγινε; Απελευθερώθηκαν τα κλειστά επαγγέλματα; Έκλεισαν τα κόκκινα δάνεια; Ο Τσίπρας ακολουθεί την τεχνική Σαμαρά: συμφωνεί για κάτι, ψηφίζει τον νόμο, και στην πράξη το ακυρώνει. Κοροΐδεύουμε τον εαυτό μας έτσι. Η Οικονομία είναι νεκρή, οι τράπεζες είναι ζόμπι, και η “κυβέρνηση” περιμένει την ανάπτυξη ως μάννα εξ ουρανού, βάζοντας συνεχώς νέους φόρους. Ακόμα κι αν εκταμιευθεί η δόση, απλώς θα σκαπουλάρουμε τη χρεοκοπία για κάποιους μήνες. Και μετά; Υπάρχει περίπτωση να επενδύσει άνθρωπος στο τελευταίο σοβιετικό απολίθωμα της Ευρώπης που έχει και ως πρότυπο τη Βενεζουέλα;

*Είστε ένα κόμμα που, από το ξεκίνημά σας, δεν επιλέγετε τους παραδοσιακούς τρόπους διαφήμισης, όπως τα «μεγάλα» κόμματα. Κάνετε διαδικτυακά τις ψηφοφορίες σας ακόμα και το συνέδριό σας. Εσείς ο ίδιος τις περισσότερες τοποθετήσεις σας τις κάνετε μέσω της κοινωνικής δικτύωσης. Πόσο αποδοτικό είναι αυτό; Γίνεται για λόγους ανάγκης και μόνο, φιλοσοφίας ή είναι ένας συνδυασμός και των δύο;

- Πρώτον δεν έχουμε λεφτά να πληρώνουμε για την προβολή μας στα μεγάλα ΜΜΕ και στις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Δεν παίρνουμε δανεικά κι αγύριστα από τις τράπεζες ούτε μας τα στέλνει ο Μαδούρο. Αλλά και αν είχαμε, θα κάναμε ακριβώς το ίδιο. Διότι η διαπλοκή πολιτικών – ΜΜΕ – επιχειρηματιών είναι ο κυριότερος λόγος της ελληνικής τραγωδίας. Κι αν ένα μικρό κόμμα ξεκινήσει με το αλισβερίσι «τι μου δίνεις – τι σου δίνω», έχει παγιδευτεί. Το «αντίτιμο» αυτής της στάσης είναι ότι όλα τα κεντρικά ΜΜΕ μας αντιμετωπίζουν εχθρικά, διότι «χαλάμε την πιάτσα». Έτσι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, για να ανασκευάζουμε τις συκοφαντίες τους και να διαδίδουμε τις ιδέες μας. Επίσης δεν έχουμε κολλήσει ποτέ, πουθενά ούτε μία αφίσα, ενώ τα άλλα κόμματα έχουν μετατρέψει τον δημόσιο χώρο σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Η «Δημιουργία, ξανά!» εκπροσωπεί έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό, με έργα όχι με λόγια.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ΚΑΙ ΝΔ

*Να μιλήσουμε λίγο για το επεισόδιο με την Αλεξάνδρα Μπαλού στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είπατε πως στον προθάλαμο υπήρχαν αφίσες του ΠΑΜΕ τις ξεκολλήσατε και εν συνεχεία δώσατε τη δική σας εκδοχή για το θέμα πως ήρθε μια ομάδα στελεχών του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και η Μπαλού. Τους απωθήσατε, όπως αναφέρατε. Θεωρείτε πως κάνατε κάποιο λάθος με τη συγκεκριμένη ενέργεια ή αν ξαναδείτε αφίσες σε «δημόσιο χώρο» θα το ξανακάνετε;

-Δεν έδωσα εγώ τη δική μου εκδοχή, την έδωσε το βίντεο που δείχνει αφιονισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να με λιντσάρουν μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως κάνουν πάντα, προσπάθησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα. Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, διότι τους ετοιμάζω πολλές εκπλήξεις. Φυσικά, η ενέργειά μου να κατεβάσω τις αφίσες του ΠΑΜΕ, ήταν μια έκφραση πολιτικού ακτιβισμού. Τον δημόσιο χώρο και τα δημόσια κτίρια τα πληρώνει ο φορολογούμενος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα καταστρέφει και να τα ρυπαίνει. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουμε με την ανομία και την αισθητική χυδαιότητα των κομμάτων.

*Έχετε χαρακτηρίσει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εξέλιξη για τη χώρα» κατά την εκλογή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πόσο κοντά πιστεύετε πως είναι ένα ενδεχόμενο συνεργασίας στην επόμενη εκλογική μάχη; Πόσο σύντομα προβλέπετε να έρχεται μια τέτοια;

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ευρωπαϊστής μεταρρυθμιστής επικεφαλής ενός τριτοκοσμικού διαβρωμένου από τον λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις κόμματος. Αν μ’ αυτό το υλικό καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, το καλύτερό μας! Θα αποσυρθούμε από την πολιτική, η οποία ουδέποτε μας ενδιέφερε ως καριέρα. Αν δεν τα καταφέρει, θα αποδειχθεί πως δεν βάζεις «οίνον νέον εις ασκούς παλαιούς». Συνεργασία δεν βλέπω πιθανή, όσο τουλάχιστον η ΝΔ περιορίζεται να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν λέει τι θα κάνει η ίδια ως κυβέρνηση. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Μπορεί να διαφωνείς, αλλά ξέρεις τι πιστεύουμε.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΣΕ ΔΕΝΔΙΑ

«Δεν θα περνούσα μπροστά από κάποιον που μιλάει»

Σχετικά με την επίθεση του Κασιδιάρη σε Δένδια στη Βουλή ο κ. Τζήμερος ισχυρίστηκε πρόσφατα πως η διαδρομή που ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ για να βγει απ΄την αίθουσα ήταν «αφύσικη».

Τον ρωτάμε λοιπόν: «Εννοείτε πως το προκάλεσε το επεισόδιο ο κ. Δένδιας;» για να απαντήσει: «Όσοι με παρακολουθούν ξέρουν ότι έχω γράψει πολλά άρθρα εκθέτοντας τον φασισμό αλλά και την ανοησία των θέσεων της Χρυσής Αυγής, οι οποίες σε πολλά σημεία είναι πανομοιότυπες του ΚΚΕ. Και για να προφτάσω τους κακοπροαίρετους, καμία «αφύσικη» πορεία κανενός βουλευτή, δεν δικαιολογεί καμία χειροδικία. Αλλά η συγκεκριμένη πορεία, ναι, αφήνει πολλά ερωτηματικά για το αν ήταν τυχαία ή σκόπιμη. Εγώ, ας πούμε, δεν θα περνούσα ποτέ μπροστά από κάποιον που μιλάει ακόμα κι αν ήταν στον δρόμο μου. Κι αν έπρεπε σώνει και καλά να περάσω, θα περνούσα σε απόσταση (έχει αρκετό πλάτος ο διάδρομος) για να μην υπάρχει επαφή και ανάφλεξη. Η ουσία του σχολίου μου όμως ήταν άλλη: η δικαστική αντιμετώπιση της Χ.Α. είναι λάθος. Την ηρωοποιεί και δείχνει ότι τα άλλα κόμματα δεν έχουν τίποτε να αντιτάξουν σε ιδεολογικό επίπεδο. Η Χ.Α. φύτρωσε στο παρατημένο χωράφι της κατάργησης του κράτους δικαίου και της αδιαφορίας για την καθημερινότητα του πολίτη, ειδικά των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας. Αν υπήρχε νόμος, τάξη και ασφάλεια, δεν θα υπήρχε Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Προειδοποιούσε αλλά ποιος τον άκουγε;»

Ζητήσαμε από τον Θάνο Τζήμερο ένα σχόλιο για την προσφορά και την πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να μας πει «Αν αυτός ο άνθρωπος είχε κυβερνήσει 2 χρόνια ακόμα, η χώρα δεν θα ήταν εδώ. Ο μοναδικός πραγματικά φιλελεύθερος πρωθυπουργός που είχαμε ποτέ, προειδοποιούσε από το 1993 για το ΔΝΤ, αλλά ποιος τον άκουγε! Άφησε δυσανάλογα μεγάλο, για τα 3 χρόνια που κυβέρνησε, μεταρρυθμιστικό έργο, παρότι τον πολέμησαν οι πάντες, ακόμα και μέσα στο κόμμα του. Μία μόνο φράση του να κρατήσει ο Έλληνας, κέρδος θα είναι: «Γιατί είναι λιτότητα να ζεις μ’ αυτά που έχεις;».

Κώστας Γκιάστας (Ελευθερία)