Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται η λαρισαϊκή βιομηχανία Αφοί Παπαγιάννη Χαλβαδοποιία Ελλάδος, η οποία είναι γνωστή με το εμπορικό σήμα «Όλυμπος», καθώς το 2017 σημείωσε σημαντική αύξηση τόσο των πωλήσεων όσο και των καθαρών κερδών της. 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1949 στη Λάρισα ως οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής σουσαμένιου χαλβά. Μετατράπηκε σε Α.Ε. το 1967. Εδρεύει και έχει τις εγκαταστάσεις της στο Μελισσοχώρι Λάρισας, στο ύψος του 6ου χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Βόλου. Οι εγκαταστάσεις της, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 22.000 τ.μ., έχουν εμβαδόν 7.300 τ.μ., με χώρους παραγωγής 3.800 τ.μ. και πέντε κύριες γραμμές παραγωγής για την παρασκευή και συσκευασία χαλβά, ταχινιού, παστελιού, σουσαμιού και μαρμελάδας. 

Παράγει ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων με βάση το σουσάμι. Η προϊοντική γκάμα της περιλαμβάνει χαλβά, ταχίνι, παστέλι και σησαμόσπορο αρτοποιίας, αλλά και μαρμελάδες φρούτων, λουκούμια, μέλι και γλυκόζη. Τα προϊόντα της με τα σήματα «Όλυμπος» και «Αλφα» κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα, από μικρά καταστήματα ως τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Επίσης, διαθέτει προϊόντα για επαγγελματική χρήση και catering.

Οι εξαγωγές της τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά και αντιπροσωπεύουν πλέον 35% και πλέον των συνολικών της πωλήσεων, με τους μεγαλύτερους πελάτες της στη διεθνή αγορά να βρίσκονται στη Βρετανία, τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αυστραλία και τον Καναδά. Σεβαστό μέρος της παραγωγής της αφορά προϊόντα με ιδιωτικές ετικέτες αλυσίδων σουπερμάρκετ. Από το 1992 η εταιρεία ανέπτυξε και διαθέτει και πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, όπως ταχίνι, χαλβά και παστέλι.

Το 2017 η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις 19,7 εκατ ευρώ έναντι 18,5 εκατ ευρώ το 2016, ενώ τα καθαρά της κέρδη διπλασιάστηκαν από τα 1,3 εκατ. ευρώ στα 2,05 εκατ ευρώ. 

Ανάλογες είναι οι προβλέψεις της εταιρείας και για το 2018, καθώς αναμένει επέκταση των συνεργασιών της στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου και αύξηση των εξαγωγών της. 

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από insider.gr)