Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων στα 16 εκ. ευρώ (+10%) και των χορηγήσεων στα 19 εκ. ευρώ (+13%), ξεχώρισαν στα μεγέθη της συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας για την παρελθούσα χρήση, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της τράπεζας Αναστάσιος Λάππας αναφέρθηκε στα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα όπως η θετική επίδραση της επαναφοράς της Ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης, τονίζοντας όμως ότι το τίμημα ήταν πολύ μεγάλο από την περίοδο της μακράς ύφεσης, τόσο για την τράπεζα Θεσσαλίας όσο και για τις συστημικές τράπεζες. 

Η κερδοφορία για το 2017 κυμάνθηκε στις 825.000 ευρώ ενώ δεν θα μοιραστεί μέρισμα στους μεριδιούχους του πιστωτικού ιδρύματος. Αυξήθηκαν και τα μέλη της τράπεζας κατά το παρελθόν έτος και έφτασαν τις 13.510 συνεταίρους, ήτοι ποσοστό αύξησης 6,5%.

Ο πρόεδρος της τράπεζας αναφέρθηκε και στον “πονοκέφαλο” των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το προβλεπόμενο πλαίσιο για ρευστοποίηση. «Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» είναι από τα κεντρικά στοιχεία της δράσης μας και η θετική του αντιμετώπιση, είτε με πωλήσεις δανείων, είτε με τη χρήση του νέου πλαισίου που διαμορφώθηκε για τους πλειστηριασμούς, θα προσφέρει επιπλέον έσοδα και ρευστότητα, που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της Τράπεζας, ενώ θα συμβάλει στην απομόχλευση του ενεργητικού της, με θετική επίπτωση στους εποπτικούς δείκτες. Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές, ότι μόλις υπάρξει εξομάλυνση στον τομέα αυτό, η κερδοφορία θα εκτοξευθεί”, ανέφερε.

Η εφετινή συνέλευση διέφερε από τις προηγούμενες σε ότι αφορά τις διαδικασίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν επί το αυστηρότερο, με εξονυχιστική τήρηση  των προϋποθέσεων ως προς την συμμετοχή των μελών αλλά και μυστική ψηφοφορία, σε ξεχωριστό χώρο, για κάποιες από τις εγκρίσεις της ημερήσιας διάταξης.

Μέχρι σεκιούριτι υπήρχε έξω από την αίθουσα, και κατά μήκος της σκάλας, για την τήρηση της τάξης, χωρίς πάντως να συμβεί το παραμικρό.

Ιδιαίτεροι αντιπολιτευτικοί τόνοι δεν σημειώθηκαν πλην του συνήθους Σπυρίδωνος Μπαλατσού ο οποίος, ως μέλος του Δ.Σ., ζήτησε εξηγήσεις από την πλειοψηφία για επιτόκια χορηγήσεων ύψους 3% και 3,5%  σε ευνοούμενους πελάτες. Ο ίδιος όμως παραδέχτηκε ότι έχει ...“κόκκινο” δάνειο αλλά θα προσπαθήσει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Μάλιστα οι αναφορές Μπαλατσού προκάλεσαν το ενδιαφέρον του παρισταμένου προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέα Λιούτα, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί αν δίδονται δάνεια με 3,5%. Τον λόγο έλαβε τελικά ο πρόεδρος Λάππας ο οποίος διευκρίνισε ότι καμιά χορήγηση δεν κινείται σε αυτά τα επίπεδα και πως όλα τα επιτόκια χορηγήσεων της τράπεζας ξεκινούν από 5,5 %. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τέτοια νούμερα παρέχονται σε  επιχειρήσεις “μπριλάντια” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τις εργασίες της συνέλευσης απείχαν, πάντως, οι δύο παραιτηθέντες σύμβουλοι Δημήτρης Σιαφαρίκας και Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου. 

Κατά τα άλλα αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεταιριστική τράπεζα θα προμηθευτεί νέα πλατφόρμα συναλλαγών η οποία θα τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους, ενώ πρόκειται σύντομα να ανανεωθεί και η ιστοσελίδα της τράπεζας.

Σε ότι αφορά τις παρουσίες των επισήμων στην αίθουσα, εθεάθησαν ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος τους Επιμελητηρίου Βασίλης Γιαγιάκος και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας.

Κ.Τ.