Δύσκολο να δούμε Κινέζο τουρίστα φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας όσο παραμένει το πρόβλημα της επιδημίας του Κορονοϊού. Στη Θεσσαλία αυτοί οι λίγοι που καθημερινά έπαιρναν το τρένο από την Αθήνα για την Καλαμπάκα, για να επισκεφτούν τα Μετέωρα, έχουν ήδη εξαφανιστεί.

"Ο στόχος για να φτάσουμε στους 500.000 Κινέζους τουρίστες αφορά στην επόμενη χρονιά, στο 2021, επομένως υπάρχει ακόμα χρονικό διάστημα", εκτιμά o Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Οι ακυρώσεις από την Κίνα μέχρι στιγμής είναι της τάξης του 60%-70%, δηλαδή από περίπου 140.000 κινέζους τουρίστες. Η χώρα μας πέρσι δέχτηκε 31.350.000 τουρίστες, αφήνοντας στην άκρη τα 5,5 εκατομμύρια επιβατών της κρουαζιέρας. Από το σύνολο των τουριστών, οι 200.000 ήταν Κινέζοι, "πρόκειται δηλαδή για ένα μικρό μέγεθος" σημειώνει. 

"Μιλάμε, λοιπόν, για μία καθυστέρηση στην ανάπτυξη μιας αγοράς, που ακόμα ανοίγει, οπότε δεν επηρεάζει τόσο αρνητικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αυτό που προέχει και για λόγους υγείας του πληθυσμού μας, αλλά και για λόγους ευρύτερης εικόνας της χώρας μας, είναι να θωρακιστούμε απέναντι σε αυτήν τη νόσο. Είναι πιο σημαντικό, από την όποια ακύρωση συμβαίνει αυτήν τη στιγμή η χώρα μας, να προβάλλει μια εικόνα ασφάλειας, ότι πράγματι τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι ικανά να μας προστατέψουν", αναφέρει σχετικά ο Υπουργός Τουρισμού. 

 

Αλλά υπάρχει μια σειρά από δευτερογενείς θετικές επιπτώσεις εξίσου σημαντικές. Όπως για παράδειγμα το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Spirit της Norwegian Cruise Line, το οποίο έφυγε από το Ντουμπάι, λόγω των ακυρώσεων των Κινέζων ταξιδιωτών και τον Απρίλιο έρχεται στην Αθήνα για homeporting. 

 

Μια άλλη θετική επίπτωση κατά τον υπουργό είναι πως, πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες, που επέλεγαν την Ασία ως προορισμό τους, τώρα θα στραφούν σε νέες αγορές.

Χ.Ψ. thessaliaeconomy.gr