Τις δυνατότητες χρηματοδότησης και συμβουλευτικής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανικών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, μέσω εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Δευτέρα στον Βόλο.

Ομιλητές ήταν δύο γυναίκες εκπρόσωποι της τράπεζας που αναφέρθηκαν στα εργαλεία και τις δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά και στο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κλάδους, που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελληνική Επικράτεια.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελένη Κολιοπούλου τόνισε ότι εκδήλωση στοχεύει στο να προσφερθούν στις επιχειρήσεις εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης, πέρα από τις Ελληνικές Τράπεζες, που βρίσκονται, λόγω της κρίσης στην κατάσταση που βρίσκονται, το χρήματα είναι εξαιρετικά ακριβό και δυσεύρετο για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε, οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα νέα προγράμματα της EBRD για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η κα Κολιοπούλου τόνισε ότι άλλα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είναι γνωστό ως πακέτο Γιούνκερ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ταμεία και εταιρίες Ευρωπαϊκών επενδυτικών συμμετοχών, όπως και το νέο καινοτόμο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Όλα τα παραπάνω προσφέρουν χρηματοδοτήσεις σε συνδυασμό με κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Η πρόεδρος του ΣΒΚΘΕ είπε ότι οι βιομήχανοι ζητούν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία να είναι πιο στοχευμένα με πιο απλή διαδικασία και πιο εύκολη για την πρόσβαση των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να γνωρίζουν αυτά τα εργαλεία και να είναι ενημερωμένοι, ώστε οι επιχειρήσεις να ξέρουν που να αποτανθούν για να βοηθήσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις τους.

Η κα Κολιοπούλου εκτίμησε ότι οι όροι χρηματοδότησης μιας επιχείρησης είναι συμφέροντες, καθώς πρόκειται για ουσιαστική και πραγματική χρηματοδότηση, που διαφέρει από των Ελληνικών Τραπεζών. Ενώ απευθύνεται σε επιχειρήσεις από μικρές μέχρι και μεγάλες με χρηματοδότηση από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια Ευρώ.

Η Αγγελική Καλλιγιαννάκη, Principal Banker, Manufacturing & Services Team της EBRD, είπε ότι η τράπεζα βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2016 και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στην Ελληνική οικονομία με 2,5 δις € σε περίπου 44 project και στηρίζει όλους τους τομείς της οικονομίας, από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τη βιομηχανία, είτε με τη μορφή δανεισμού, είτε με τη μορφή συμμετοχής στο Μετοχικό Κεφάλαιο των εταιριών. Ακόμη τόνισε ότι η EBRD υποστηρίζει ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ή με Ευρωομόλογα στα διεθνή Χρηματιστήρια.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τον σκόπελο της κρίσης και απαντάμε όπου υπάρχει ανάγκη η οικονομία», επισήμανε η κα Καλλιγιαννάκη.

Η Δήμητρα Παπανδρέου, Principal Manager, ASB-EBRD και επικεφαλής προγράμματος της τράπεζας για την υποστήριξη των ΜμΕ σε θέματα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες βοηθούν επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, να αποκτήσουν νέες θέσεις εργασίες, ακόμη και ευκολότερη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση.

Όπως είπε μέσω του προγράμματος, έρχονται σε επαφή ΜμΕ, που έχουν ανάγκη από συμβουλευτικές υπηρεσίες, με εξειδικευμένους συμβούλους, είτε από την τοπική αγορά, είτε ακόμη και με διεθνείς εμπειρογνώμονες, βοηθούνται να συγκεκριμενοποιήσουν τις ανάγκες που έχουν και να λάβουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η τράπεζα επιδοτεί τις συγκεκριμένες υπηρεσίες από 70-88% της καθαρής αξίας του συμβουλευτικού έργου.

Η κα Παπανδρέου είπε ότι το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί με χορηγίες και στην περίπτωση αυτή χορηγός της Ελλάδας είναι η ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η Ελληνική Δημοκρατία μέσω του Ταμείου Κρατικής Συνεργασίας που διαθέτει η EBRD με την Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 50 εκ. € ή με ισολογισμό μέχρι 43 εκ. € και μέχρι 250 εργαζόμενους, ενώ αναμένεται να υποστηριχτούν συμβουλευτικά στην επόμενη διετία περίπου 80 επιχειρήσεις.

magnesianews.gr