Ύφεση αντί για την αρχικά εκτιμώμενη ανάπτυξη, εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δ’ τρίμηνο του 2016. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,1% το δ’ τρίμηνο του 2016 έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2015 έναντι της αύξησης 0,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

Οι διαφορές αυτές είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Σημειώνεται ότι σε έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προέβλεπε ανάπτυξη 0,2% το 2016, ενώ έκανε λόγο για υψηλή ανεργία έως το 2019 επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση καθιστά επισφαλή την ένταξη στο QE, ενισχύει την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση το Διοικητικό Συμβούλιο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5-2% του ΑΕΠ το 2016.

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί κυρίως λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.

Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο.

Στους πίνακες 3-9 εμφανίζονται τα επίπεδα του ΑΕΠ και των συνιστωσών του με και χωρίς εποχική διόρθωση καθώς και οι ετήσιες και τριμηνιαίες μεταβολές τους.

Capital.gr