Πολύ κοντά στην πώληση των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος -που διατηρεί εν λειτουργία τη μονάδα του Βόλου- συνολικού ύψους €90 εκατ., βρίσκονται Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες και ο αγοραστής φέρεται να είναι η HIG Capital, η οποία ήδη έχει αποκτήσει από τον Μάρτιο του 2019 τα δάνεια της Eurobank, ύψους €53 εκατ. στο 15% της ονομαστικής αξίας.

Πρόκειται για δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση και με την ολοκλήρωση της πώλησης τους από Πειραιώς και Εθνική, η Alpha bank θα παραμείνει ως η μοναδική πιστώτρια τράπεζα, που είχε και τη μεγαλύτερη έκθεση στη Χαλυβουργία Ελλάδος, ιδιοκτησίας Μάνεση, με δάνεια €170 εκατ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αlpha Bank, έχοντας σταθμίσει τα δεδομένα, εκτιμά η απεμπλοκή της μέσω πώλησης των δανείων δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη για τα συμφέροντα της λύση.

Αν και στην τράπεζα κρατούν σιγήν ιχθύος για το τι σκέφτονται να πράξουν και δεν σχολιάζουν ούτε καν ανεπισήμως φήμες και πληροφορίες, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι, με δεδομένο ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής δανείων, το μόνο ζήτημα, που μπορεί να εξετάζεται, είναι αυτό της αναδιάρθρωσης των δανείων σε συνδυασμό με αξιοποίηση assets, που διαθέτει η Χαλυβουργία, ώστε, μέσω της αναδιάρθρωσης της επιχείρησης να διασφαλιστεί η λειτουργία της και μαζί οι 400 θέσεις εργασίες.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ακίνητο στον Ασπρόπυργο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. 

Άρτεμις Σπηλιώτη