Η οικοδομική δραστηριότητα στη Λάρισα ανεβάζει ταχύτητα με τα τεχνικά γραφεία, που είναι μόλις δέκα αυτή την εποχή - από τα 194 που λειτουργούσαν στην πόλη πριν από την κρίση- να έχουν πιάσει δουλειά για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες στέγασης που άρχισαν να γίνονται έντονες στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Σημαντικά στοιχεία για την αφύπνιση της οικοδομής παραθέτει στο onlarissa.gr ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Δημιουργική Α.Ε., με έδρα την Λάρισα, Κωνσταντίνος Γουργιώτης .

Στη Λάρισα ανεγείρονται αυτή την περίοδο 12 νέες οικοδομές κυρίως σε τρεις περιοχές της πόλης.

Συγκεκριμένα οι τρεις βασικές περιοχές είναι αυτή του κέντρου από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, η Νεράιδα – Προφήτης Ηλίας, η Νέα Πολιτεία και ελάχιστα η Φιλιππούπολη. 

Μηδενική είναι η δραστηριότητα σε μια περιοχή, τη Νεάπολη, όπου προ κρίσης υπήρχε πραγματικός οργασμός ανοικοδόμησης, αλλά τώρα έχουν αλλάξει τα γούστα των Λαρισαίων. 

Ο ίδιος ανατρέχει στα χρόνια της κρίσης: «Το 2016 στη Λάρισα «σηκώνονταν» μόλις δύο οικοδομές, το 2017 τρεις, το 2018 πέντε οικοδομές και αυτή την στιγμή το 2019, ανεγείρονται στη Λάρισα 12 οικοδομές. Υπήρξε μια μεγάλη παύση από το 2009 όταν άρχισαν να μειώνονται οι οικοδομές και είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 έως το 2014 και για τρία δηλαδή χρόνια, στην πόλη δεν «σηκώθηκε» ούτε μία οικοδομή, ενώ το 2015 μόλις μία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος μας από 194 εταιρίες που συντηρούσε στη Λάρισα πριν την κρίση, την περίοδο αυτής λειτουργούσαν μόλις τρεις. Αυτή την στιγμή λειτουργούν δέκα».

Τι απέγιναν όμως όλες αυτές οι εταιρίες;

 

Ο κ. Γουργιώτης εξηγεί: «Οι πιο πολλοί έχουν αποσυρθεί, όσοι ήταν μεγάλοι σε ηλικία συνταξιοδοτήθηκαν, όσοι ήταν νέοι, άλλαξαν επάγγελμα, στράφηκαν στον τομέα των τροφίμων-διανομών που εκείνη την περίοδο που έπαυσε η οικοδομική δραστηριότητα αυτός ο τομέας ανθούσε».

 

Αυτή η μικρή κινητικότητα στην οικοδομή στη Λάρισα, δείχνει έλευση ανάπτυξης;

 

«Με κάποια βήματα σταθερά. έρχεται μια μικρή ανάπτυξη στη Λάρισα, αυτό άλλωστε θα φανεί σύντομα, αν ισχύσει, αλλά η μεγάλη ανάπτυξη έρχεται στην Αθήνα».

 

Υπάρχει κάποια περιοχή στη Λάρισα που θεωρείται ότι οικοδομικά μπορεί να κάνει την «έκρηξη» το επόμενο διάστημα;

 

«Την έκρηξη εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να την κάνει καμία περιοχή, διότι δεν υπάρχουν οικόπεδα. Τα μόνα διαθέσιμα οικόπεδα που είναι αρκετά βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Πολιτείας και ίσως λίγο η Τούμπα, αλλά εκεί δεν πάει εύκολα ο κόσμος, γιατί δεν υπάρχει μέρος για να αναπτυχθεί. Αυτό είναι το πρόβλημα στη Λάρισα. Στο κέντρο είχαν μείνει πολύ ελάχιστα οικόπεδα καθώς στη Λάρισα τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τα Τρίκαλα και τον Βόλο υπήρξε τεράστια ανάπτυξη προ κρίσης, οπότε τα περισσότερα οικόπεδα έχουν πουληθεί και έχουν γίνει οικοδομές.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα για εμάς στο μέλλον. διότι δεν έχουμε μέρος και περιθώριο να αναπτυχθούμε. Υπάρχει έλλειψη καλών διαμερισμάτων στην Λάρισα και γενικά σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ζήτηση. Οι τράπεζες ακόμα δίνουν περιορισμένα δάνεια δίνουν ορθολογιστικά και μόνο σε όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν. Ο πολύς ο κόσμος θα ήθελε να πάρει κάποιο δάνειο αλλά δεν έχει την δυνατότητα. Είναι δύσκολο γιατί θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις και να έχει κάποια χρήματα αποταμιευμένα».

 

Οι τιμές θεωρείτε ότι είναι προσιτές για μια μέση οικογένεια στη Λάρισα αυτή την στιγμή:

 

«Τώρα οι τιμές είναι πολύ προσιτές, δηλαδή οι τιμές στο κέντρο κυμαίνονται στα μικτά από 1200 το τετραγωνικό μέτρο μέχρι 1600 το τ.μ,. αναλόγως την περιοχή. Για μια οικογένεια με δύο μισθούς π.χ. δημοσίων υπαλλήλων, είναι πολύ προσιτές αυτές οι τιμές, καθώς παίρνοντας ένα δάνειο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».

 

Υπάρχουν διαμερίσματα προς πώληση στη Λάρισα;

 

«Όχι, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε όλα τα διαμερίσματα, μόνο γκαρσονιέρες υπάρχουν πολλές».

 

Ποια ήταν η «χρυσή» δεκαετία στη Λάρισα σε ότι αφορά την κατασκευαστική δραστηριότητα;

 

Η Λάρισα πέρασε πολλές φάσεις ανάπτυξης, η μεγαλύτερη ήταν στην δεκαετία του ’70. Η αμέσως επόμενη ήταν η δεκαετία του 2000, και συγκεκριμένα από το 1998 έως το 2008, λίγο πριν κάνει την εμφάνισή της η κρίση. Τότε παρατηρήθηκε και το ελληνικό φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο όταν κάποια δουλειά πάει καλά μπαίνουν ξαφνικά μέσα και κάποιοι ανίδεοι που σκέφτονται ως εξής: έβγαλε χρήματα εκείνος γιατί να μην μπορέσω να βγάλω και εγώ και έτσι στους διάφορους κλάδους που ανθούν κατά καιρούς, εισχωρούν και διάφοροι αλεξιπτωτιστές. Όπως είχε γίνει παλιότερα με τα βιντεοκλάμπ, η μετέπειτα με τις καφετέριες. Πάντως παρατηρώ πως στη Λάρισα έρχεται όλο και περισσότερος καινούργιος κόσμος από άλλες πόλεις οι οποίοι απορροφώνται από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων και αυτό είναι δείγμα ότι η πόλη βρίσκεται σε καλό δρόμο γενικότερα».

Η Θεσσαλία το πρώτο εξάμηνο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παρουσίασε ανάκαμψη στην οικοδομική δραστηριότητά της. Πιο συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2019 στη Θεσσαλία εκδόθηκαν 432 οικοδομικές άδειες, έναντι 408 το αντίστοιχο διάστημα του 2018, μια αύξηση της τάξης του 5,9%.

Αθανασία Παύλου onlarissa.gr