Την υποχρεωτική εξόφλησης των ενοικίων με τραπεζικά μέσα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στην πράξη κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί το ενοίκιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη ή ηλεκτρονικά. Εφόσον δεν το κάνει δεν θα θεωρείται ότι το ενοίκιο έχει εξοφληθεί ενώ θα αποτελεί και φορολογική παράβαση τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη και θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να επικαλεστούν μη είσπραξη ενοικίων και κατά συνέπεια δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά εφόσον δεν εμφανίζονται να τα έχουν εισπράξει μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Με το πέρασμα των ενοικίων από το τραπεζικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων η οποία λαμβάνει συγκεκριμένες μορφές.

Η κυριότερη από αυτές είναι η δήλωση χαμηλότερου τιμήματος από αυτό που πραγματικά εισπράττει ο ιδιοκτήτης και καταβάλει ο ενοικιαστής. Στην πράξη συμφωνούν μεταξύ τους στην αναγραφή ενός χαμηλότερους τιμήματος στο μισθωτήριο συμβόλαιο και στην καταβολή του υπολοίπου με μετρητά στα χέρια του ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνο το μίσθωμα που φαίνεται στο μισθωτικό συμφωνητικό.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr