Στις 800.000 ευρώ θα αυξηθεί η ελάχιστη επένδυση για «χρυσή βίζα» στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Θα υπάρξουν ακόμη περιοχές με όριο τις 400.000 και 250.000 ευρώ.

Σε αγορά πολλών ταχυτήτων αναµένεται να µετατραπεί το πρόγραµµα «χρυσή βίζα», µε βάση τις πληροφορίες που διακινούνται στην αγορά τις τελευταίες ηµέρες. Οπως φαίνεται, ο κυβερνητικός προσανατολισµός κινείται προς την κατεύθυνση της επιβολής τριών διαφορετικών επενδυτικών ορίων, ανάλογα µε την περιοχή που βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο. Ετσι, θέλοντας να ενισχύσουν τη διαθεσιµότητα κατοικιών στα µεγάλα αστικά κέντρα, φαίνεται πως στις περιοχές που είναι οι πιο δηµοφιλείς µεταξύ των ξένων επενδυτών, θα ισχύσουν νέα, ακόµα πιο υψηλά όρια, ενώ αυξήσεις δροµολογούνται και σε άλλα σηµεία. Στον αντίποδα, παράγοντες της αγοράς εκτιµούν ότι το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ δεν θα αλλάξει στην περιφέρεια.

Συγκεκριµένα, στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τοµέα της Αττικής, όπου πρόσφατα το ελάχιστο όριο επένδυσης διπλασιάστηκε στις 500.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ που ήταν αρχικά), είναι πιθανή µια ακόµα αύξηση στις 800.000 ευρώ. Το ίδιο αναµένεται να ισχύσει και για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Αντίστοιχα, σε περιοχές όπου σήµερα το όριο είναι 250.000 ευρώ, αλλά υπάρχει ζήτηση από ξένους επενδυτές, ιδίως τους τελευταίους µήνες, εκτιµάται ότι το ελάχιστο όριο επένδυσης θα αυξηθεί σε 400.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή θα αφορά περιοχές όπως π.χ. ο Πειραιάς, τα δυτικά προάστια και επιλεγµένες περιοχές των βορείων και ανατολικών προαστίων, όπως ο Γέρακας, η Εκάλη, το Μαρκόπουλο και άλλες της Αττικής, που δεν συµπεριλαµβάνονταν στη λίστα των περιοχών όπου έγινε η αύξηση στις 500.000 ευρώ.

Σε αυτές ακριβώς τις περιοχές είχαν εστιάσει το τελευταίο διάστηµα τόσο οι ξένοι αγοραστές, όσο και οι κατασκευαστές, σπεύδοντας να ξεκινήσουν την ανέγερση νεόδµητων κατοικιών, προσανατολισµένων ακριβώς στην αγορά αυτή. Πλέον, εφόσον επιβληθούν οι νέες αλλαγές, ο σχεδιασµός αυτός θα ανατραπεί, µε αποτέλεσµα στελέχη της αγοράς να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την εξέλιξη αυτή, ιδίως από τη στιγµή που γίνεται µόλις λίγους µήνες από την πιο πρόσφατη αλλαγή.

Τέλος, στα υπόλοιπα σηµεία της χώρας, όπου σήµερα το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ελάχιστο, αναµένεται ότι θα συνεχίσει να ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ. Ερωτηµατικό αποτελεί, προς το παρόν, το τι µέλλει γενέσθαι µε τις περιοχές της περιφέρειας, όπου υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα φιλοξενούν πανεπιστηµιακές σχολές. Πόλεις όπως η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος, η Πάτρα και άλλες καταγράφουν σοβαρές ελλείψεις κατοικιών, παρότι φυσικά δεν έχουν αποκτηθεί ακίνητα εκεί από επενδυτές µέσω του προγράµµατος «χρυσή βίζα».

Οι νέες αλλαγές στο πρόγραµµα αναµένεται να οριστικοποιηθούν εντός της εβδοµάδας, ενώ εκτιµάται ότι θα δοθεί και ένα χρονικό περιθώριο κάποιων µηνών έως ότου ισχύσουν και στην πράξη, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν. Σύµφωνα µε τον κ. Θωµά Κυριάκου, επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Zafido, «η προσέγγιση που γίνεται σε ό,τι αφορά τη “χρυσή βίζα” είναι λανθασµένη, καθώς δεν ευθύνεται το πρόγραµµα για την απουσία διαθέσιµων κατοικιών προς ενοικίαση. Αντιθέτως, σχεδόν το σύνολο των αγοραστών από το εξωτερικό σπεύδει να εκµεταλλευτεί τα ακίνητά του µέσω µακροχρόνιας µίσθωσης. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, αγοράζονται νεόδµητα διαµερίσµατα, που ούτως ή άλλως απευθύνονται σε µια πολύ µικρή µερίδα Ελλήνων αγοραστών, λόγω των υψηλών τιµών πώλησης», τονίζει ο κ. Κυριάκου.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, µία ορθότερη προσέγγιση από την πλευρά της κυβέρνησης θα ήταν να αποκλείσει τα µεταχειρισµένα ακίνητα από το να αποτελούν αντικείµενο επένδυσης από ξένους αγοραστές. «Αν π.χ. περιορίζονταν οι αγοραστικές επιλογές των ξένων αποκλειστικά σε νεόδµητα ακίνητα, τότε δεν θα υπήρχε ανταγωνισµός µε τους εγχώριους αγοραστές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναζητά µεταχειρισµένο ακίνητο, ακριβώς λόγω της πιο προσιτής τιµής του».

Με τη σειρά του, ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, επίτιµος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-αττικής και τέως πρόεδρος της Οµοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συµβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), σηµειώνει ότι «το πρόγραµµα της “χρυσής βίζας” και η άνθηση των βραχυχρόνιων µισθώσεων είχαν ως αποτέλεσµα την εισροή ξένων κεφαλαίων ύψους 7-10 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονοµία τα τελευταία χρόνια. Οι τιµές των ακινήτων όµως αυξάνονται για άλλους λόγους και κυρίως λόγω της εκτίναξης του κόστους κατασκευής, της αύξησης των επιτοκίων κατά 70% σε λίγους µήνες, αλλά και των υψηλών αξιών των οικοπέδων».

Nίκος Χ. Ρουσάνογλου, Καθημερινή