Η Φαρσαλινή “Επίλεκτος Ενεργειακή”, θυγατρική της κλωστουφαντουργίας “Επίλεκτος”, της οικογένειας Δοντά, είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών (γνωστή ως “ΝΕΑ”) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Ανέβηκε στο ταμπλό στις 25 Ιουνίου 2012 και ήδη, έξι χρόνια μετά, καταγράφει κεφαλαιοποίηση η οποία ανέρχεται περίπου σε 43, 5 εκ. ευρώ.

Την εποχή εκείνη οι εισηγμένες στην συγκεκριμένη αγορά ήταν, όλες και όλες, μόλις 12 εταιρείες ενώ σήμερα ανέρχονται σε 33, εκ των οποίων οι 8 είναι Ελληνικές. 

Πρόκειται για την Κοζανίτικη "alfa ζύμη - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ Α.Ε.Β.Ε", η οποία παράγει κατεψυγμένες ζύμες, την "Κουϊμτζής Α.Ε." εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων- εξοπλισμών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την R Energy 1 του ομίλου Ρόκα, την αθηναϊκή εταιρεία "First Advisory Holding", την "ΙNTERLIFE Aσφαλιστική" με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την αθηναϊκή "Δ&Σ Αναστόπουλος" που δραστηριοποιείται στην εμπορία χάρτου και την συμβουλευτική "Αιχμή" με έδρα την Κομοτηνή.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποτελεί μία διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν την δυνατότητα άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά πρωτίστως  να πάρουν την σφραγίδα και το διαβατήριο που εξασφαλίζει σε έναν επιχειρηματικό οργανισμό η ένταξή του σε μία Χρηματιστηριακή Αγορά της Ευρωζώνης.

Την είσοδό τους, στη “ΝΕΑ” του ΧΑΚ, σχεδιάζουν ακόμη 4-5 ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για εταιρείες από τους κλάδους τροφίμων, υπηρεσιών, αλουμινίου αλλά και δύο εταιρείες franchise.

Z.H. thessalieconomy.gr