Εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καθυστερήσεις σε σχέση με τις προβλέψεις της κοινοπραξίας, θα τεθεί σε λειτουργία ο Διαδριατικός Αγωγός, TAP. Η δοκιμαστική λειτουργία προγραμματίζεται για το Νοέμβριο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας σε διημερίδα για τα μέτρα ασφαλείας του αγωγού, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κοινοπραξίας, η εμπορική λειτουργία του αγωγού θα αρχίσει το 2020, χρονιά που αναμένεται να λειτουργήσουν και ο αγωγός IGB και ο σταθμός LNG ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας στην Ευρώπη και διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Συγκεκριμένα,  θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας όπου θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Η διαδρομή του αγωγού έχει συνολικό μήκος 878 χλμ (την Ελλάδα διασχίζουν 550 χλμ, την Αλβανία 215 χλμ, την Αδριατική 105 χλμ, και την Ιταλία 8 χλμ).

Για την κατασκευή του αγωγού απαιτήθηκαν πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρωποώρες, 120 εκατ. χιλιόμετρα οδήγησης χωρίς κανένα σοβαρό ατύχημα ενώ ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς 1,5 δις. ευρώ διοχετεύθηκαν απευθείας στην ελληνική οικονομία.

Τη μετοχική βάση του αγωγού αποτελούν οι εταιρείες ενέργειας SOCAR, Snam, BP, Fluxys, Enagás και Axpo.

Χ.Ψ.