Μία από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας πρόκειται να εγκατασταθεί στη Θεσσαλία.

Ο λόγος για την επένδυση του ομίλου Καράτζη, ιδιοκτήτη και της εταιρείας ΚΕΝ, η οποία ήδη αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 660 MW.

Ο σταθμός σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, προβλέπεται να εγκατασταθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χάλκης, της Δημοτικής Ενότητας Νίκαιας, του Δήμου Κιλελέρ, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Η άδεια είναι διάρκειας 35 ετών και αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό πρότζεκτ θα υπερβεί τα 350 εκ. ευρώ με σημαντικό αριθμό απασχολουμένων, ενώ η έναρξη λειτουργίας προβλέπεται το 2024.

Σημειώνεται ότι βάσει του προγραμματισμού, σε περίπτωση ανάγκης διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του εργοστασίου της Χάλκης για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε πλήρες φορτίο μέσω της χρήσης εναλλακτικού καυσίμου ή αποθέματος αερίου. Επίσης, προβλέπεται ότι ο κάτοχος της άδειας θα διασφαλίσει μέγιστο βαθμό απόδοσης 63,5% (στην ονομαστική ισχύ) και μέσο βαθμό απόδοσης 60,00% για τον σταθμό. Το τεχνικό ελάχιστο της μονάδας, πρέπει να είναι όχι μεγαλύτερο του 40% του πλήρους φορτίου (της μικτής ισχύος 660 MW), με πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών περιορισμών (εκπομπές NOx, CO).

Αξίζει ότι στη χώρα μας προβλέπονται άλλες τρείς επενδύσεις παρόμοιου μεγέθους απο τους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου και Τέρνα.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr