Το μεγαλύτερο πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας του κόσμου έχει μπει σε διαδικασία υλοποίησης στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ένα σχέδιο το οποίο εκτελείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο και την γιαπωνέζικη εταιρεία SoftBank.

Μέτοχοι του πλάνου αυτού είναι μια σειρά από επενδυτές οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός τεράστιου επενδυτικού σχεδίου ύψους 100 δισ. δολαρίων με την ονομασία Vision Fund, το οποίο θα παρέχει την αρχική ρευστότητα στο έργο.

Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες και την SoftBank το ηλιακό πρότζεκτ θα μπορεί να παράγει περίπου 7,2 γιγαβάτ το 2019, και 200 γιγαβάτ από το 2030. Σήμερα, όλες οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας του κόσμου παράγουν μαζί 400 γιγαβάτ, και το μεγαλύτερο αυτών που βρίσκεται στην Κίνα, δίνει «μόλις» 1,5 γιγαβάτ.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό εκτελείται από μια κατ’ εξοχήν πετρελαιοπαραγωγική χώρα. Περίπου το 60% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στη Σαουδική Αραβία προέρχεται από την καύση πετρελαίου, όμως η αυξανόμενη κατανάλωση στο εσωτερικό επηρεάζει και τις εξαγωγές του μαύρου χρυσού. Για αυτόν τον λόγο το ηλιακό πρότζεκτ υπόσχεται σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Όσον αφορά το κόστος αυτού του τεράστιου σχεδίου, μόνο για την πρώτη του φάση θα φτάσει τα 5 δισ. δολάρια. Το 1 δισ. δολάρια θα επενδυθεί από το Vision Fund, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προστεθούν στο κρατικό χρέος της Σαουδικής Αραβίας.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, εκτιμάται ότι θα κοστίσει συνολικά το αστρονομικό ποσό των 200 δισ. δολαρίων. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα εργατικά κόστη, τα ηλιακά πάνελ, και ένα μεγαλειώδες δίκτυο μπαταριών το οποίο θα είναι ικανό να αποθηκεύει την παραγόμενη ενέργεια πριν διοχετευθεί σε όλη τη χώρα. Όσον αφορά το πώς θα βρεθούν τα 200 δισ. δολάρια, εμπλεκόμενοι στο έργο απαντούν ότι θα είναι ικανό να αυτοχρηματοδοτείται για να επεκτείνεται διαρκώς.