Άρχισε χθες η κατεδάφιση του παλαιού εργοστασίου της ΡΟΚΑ Α.Ε.στο 6ο χλμ της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης όπου θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκή μονάδα ιδιοκτησίας της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε..

Το ενεργειακό πλάνο της Λαρισινής επιχείρησης προβλέπει στην πρώην ΡΟΚΑ επένδυση ύψους 3 εκ. ευρώ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο. 

Το πάρκο – ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα – θα αναπτυχθεί σε έκταση 73 στρεμμάτων και θα αποτελείται από 12.000 περίπου φωτοβολταϊκά στοιχεία των 345 W. Για την στήριξη των panels θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα αλουμινίου EXALCO SYNERGY.

Η βιομηχανία ΡΟΚΑ υπήρξε ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της ακμάζουσας στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Το “κουφάρι” της πέρασε στην κατοχή της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. μετά την πτώχευση της εταιρείας ιδιοκτησίας των αδελφών Καζαντζή.

Στις ημέρες της ακμής της είχε εξαιρετικά μεγάλο κύκλο εργασιών και απασχολούσε εργατικό δυναμικό 300 ατόμων πριν οδηγηθεί στο «λουκέτο το 1993. 

Ο εκ των ιδρυτών της Στέφανος Καζαντζής διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών από το 1976 ως τον Νοέμβριο του 1985.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr