Ουραγός συνεχίζει να παραμένει η Θεσσαλία στις επενδύσεις αιολικής ενέργειας καθώς η περιοχή μας κρίνεται, γενικώς, αφιλόξενη στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόσφατο παράδειγμα η καθολική απόρριψη, από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, μιας σημαντικής επένδυσης αιολικής ενέργειας στην περιοχή των Αγράφων της Καρδίτσας, παρά το γεγονός ότι τα δύο έργα έχουν εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχετική άδεια από το αρμόδιο υπουργείο.

Στην εν λόγω “πράσινη” επένδυση, τα οφέλη της οποίας είναι δεδομένα για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και το περιβάλλον χωρίς δε να παραβλέπει κανείς τα έσοδα για τις τοπικές περιοχές, υπάρχουν αντιδράσεις συλλογικοτήτων.

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων μαζί με φορείς της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατέθεσαν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οποίες ζητούν την προσωρινή παύση οποιασδήποτε εργασίας, αλλά και την οριστική ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία αδειοδοτήθηκαν τα δύο αιολικά πάρκα,

Σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕΕ κατηγορούν όσους εναντιώνονται στην εγκατάσταση των αιολικών στα άγραφα ότι δεν αντέδρασαν το 2008 που ξεκίνησαν τις διαδικασίες αδειοδότησης των δύο αιολικών πάρκων, αλλά το κάνουν σήμερα, λόγος για τον οποίο υπαινίσσονται ότι εξυπηρετούν συμφέροντα. 

Οι δύο επιχειρήσεις σημειώνουν ότι έχουν ξοδέψει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ότι έχουν παραγγείλει ανεμογεννήτριες αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ. «Για τον λόγο αυτό, φυσικά πρόσωπα, δημόσια πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί φορείς που πιθανόν θα άρουν τις αποφάσεις τους ή θα παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την υλοποίηση του έργου θα πρέπει να γνωρίζουν καλά πως θα ζητηθούν αποζημιώσεις και διαφυγόντα κέρδη», αναφέρουν.

Στις ανεπτυγμένες χώρες η αιολική ενέργεια γίνεται αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες καθώς τα οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ασυγκρίτως θετικά.

Πάντως, παρά τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στα μέρη μας, τα αιολικά πάρκα έστω και αργά προχωρούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αιολική ισχύς που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση 1,5%. Τα ηνία κρατάει η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) η ισχύς στο τέλος του Ιουνίου 2018 ήταν 2.690,5 MW, αυξημένη κατά 39,2 MW σε σχέση με το τέλος του 2017.

Από αυτά τα 2.368,8 MW βρίσκονται στο Διασυνδεμένο Σύστημα και 321,7 MW στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 898 MW (33,4%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 522 ΜW (19,4%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όπου βρίσκονται 335,5 MW (12,5%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 536,1 MW (20%), η ΑΝΕΜΟΣ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) με 285,5 MW (10,6%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (9,3%), η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (8,9%) και η ENEL Green Power με 200,5 MW (7,5%)

Από την πλευρά των κατασκευαστών, η Vestas έχει προμηθεύσει το 50,6% της συνολικής αιολικής ισχύος που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 22,7%, η Siemens-Gamesa με 19,6% και η Nordex με 5,6%.

Παράλληλα, το τέλος του Ιουνίου 2018 κατασκευάζονταν πρόσθετες αιολικές επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 500 MW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός των επόμενων 18 μηνών.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr