Απογοητευτική κρίνεται στη Θεσσαλία και πανελλαδικά η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης και κυρίως στα εστιατόρια, όπου η κίνηση ήταν πολύ μειωμένη. Η κατάσταση περιγράφεται ως «τραγική» από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι περιγράφουν με ζοφερά χρώματα το μέλλον του κλάδου, ο οποίος στο καλύτερο σενάριο θα κλείσει με ένα -50% για το σύνολο του έτους.

Πολύ περιορισμένη φαίνεται να είναι η κατανάλωση στο φαγητό, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο FnB ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος κάνει λόγο για μείωση 90%. “Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη αυτό ήταν το ποσοστό στην εστίαση, ενώ στον καφέ είμαστε στο -50% στο τζίρο, σε σχέση από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ή στην προ κορονοϊού εποχή”. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ο κ. Καββαθάς αναφέρει ότι αυτοί συνεχίζονται κανονικά, με τα πρώτα πρόστιμα να έχουν ήδη επιβληθεί. “Γενικά υπάρχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και συμμόρφωση στα μέτρα, ενώ περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα η κίνηση, καθώς το άνοιγμα έγινε τέλος του μήνα, όπου τα εισοδήματα ήταν μειωμένα και ο καιρός δεν βοήθησε καθόλου”.

Κακός και ο καιρός

Η μειωμένη κινητικότητα στα καταστήματα εστίασης την πρώτη εβδομάδα, επιβεβαιώνει το αίτημα της ΠΑΣΚΕΔΙ για επαναλειτουργία το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαΐου, αντί της Δευτέρας 25 Μαΐου, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΠΑΣΚΕΔΙ, Νίκη Κωνσταντίνου, που τονίζει ότι τα ποσοστά της πρώτης εβδομάδας δεν δείχνουν οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με το Σαββατοκύριακο, που έχει πάντα μεγαλύτερη εμπορική σημασία.

“Θέτουμε σε λειτουργία μόνο το 30% της δυναμικότητας των επιχειρήσεων, ο καιρός δεν βοήθησε καθόλου, ο φόβος μετάδοσης του ιού είναι αρκετά υψηλός, ενώ ο περισσότερος κόσμος έχει δει το εισόδημά του να μειώνεται δραματικά και δεν είναι προτεραιότητα να βγει και να διασκεδάσει στα καταστήματα”, υπογραμμίζει. Η κα. Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι, «πολλοί επιχειρηματίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα από τις 15 Ιουνίου και μετά, που αίρεται η αναστολή των πληρωμών, καθώς δεν θα έχουν προλάβει να τζιράρουν”. 

Λ. Ε. thessaliaeconomy.gr