Κλειστό παραμένουν το 40% των εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο Νέας Υόρκης (HACC), με τη συνδρομή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, κλειστά παραμένουν 10.000 από τα συνολικά 26.000 εστιατόρια της πόλης, μεταξύ των οποίων και 75 ομογενειακά, ενώ ακόμη και αυτά που παραμένουν ανοιχτά, λειτουργώντας τους εξωτερικούς χώρους, αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες κάλυψης των εξόδων λειτουργίας τους, ιδίως δε κάλυψης των υψηλών ενοικίων.

 Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακοτός, τόνισε τις προτεραιότητες της διοίκησης και την έμφαση που αποδίδει στις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και την προώθηση των συμφερόντων των ομογενών επιχειρηματιών, ενώ κοινός παρανομαστής στην επιχειρηματολογία όλων των ομιλητών ήταν ότι ο χώρος της εστίασης στη Νέα Υόρκη έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης λειτουργίας των εσωτερικών χώρων εντός των ορίων της πόλης. Επεσήμαναν δε, ότι πέραν της απαγόρευσης λειτουργίας των εσωτερικών χώρων, επιπλέον πλήγμα συνιστά τόσο η ολοκληρωτική καθίζηση της τουριστικής κίνησης, όσο και η σταδιακή αύξηση της εγκληματικότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Steve Tenedios, ιδιοκτήτης 19 εστιατορίων, μεταξύ των οποίων και της αλυσίδας Fresh & Co, το Manhattan έχει μετατραπεί σε πόλη - φάντασμα, ενώ χαρακτήρισε την κρίση ως τη χειρότερη όλων των εποχών στην ιστορία του κλάδου.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Άπαντες οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία σύνταξης χρονοδιαγράμματος από δημοτικές και πολιτειακές αρχές για την επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων στα πέντε δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. “Εάν δεν επιτραπεί η εστίαση στους εσωτερικούς χώρους τα εστιατόρια δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη”, ανέφερε ο κ. Λιβανός, τονίζοντας ότι, ενώ ακόμη και όταν επιτραπεί η λειτουργία των εσωτερικών χώρων, δεν αναμένεται πλήρης ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε όρους πληρότητας και εισπράξεων πριν την παρέλευση διετίας ή ακόμη και τριετίας. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, τόνισε ότι ο κλάδος μαζικής εστίασης της Νέας Υόρκης άσκησε ομαδική προσφυγή κατά του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, A. Cuomo, αξιώνοντας αποζημίωση $2 δισ. λόγω πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης στις επιχειρήσεις τους. Την προσφυγή υπογράφουν οι ιδιοκτήτες 350 εστιατορίων. Σημειώνεται ότι την ημερίδα παρακολούθησαν 150 άτομα, κυρίως επαγγελματίες του κλάδου εστίασης, εισαγωγείς, διανομείς κ.ά.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

1. Στιβ Τενέδιος, Ιδιοκτήτης 19 εστιατορίων μεταξύ των οποίων και της αλυσίδας Fresh & Co

2. Δημήτρης Καυχίτσας, Πρόεδρος, Pan Gregorian Enterprises of New York εκπροσώπησης ιδιοκτητών Diners

3. Νίκος Λιβανός, ιδιοκτήτης του Ομίλου Εστιατορίων Livanos Group

4. Αlexandros Aldous, Γενικός Σύμβουλος, Chef’s Warehouse 5. Aristotelis Chartouliaris, Δ/ντής Πωλήσεων, Victory Food Service 

FnB