Ανάπτυξη και στην περιοχή της Θεσσαλίας με καταστήματα στις θεσσαλικές πόλεις μέσω franchise, σχεδιάζει η αλυσίδα έτοιμου φαγητού Γρηγόρης  η οποία αριθμεί περισσότερα από 320 καταστήματά σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ρουμανία και Μπαχάμες. Σήμερα η εταιρεία στην περιοχή μας διαθέτει μόλις τρία καταστήματα, τα δύο στην εθνική οδό έξω από τη Λάρισα και το τρίτο στον Βόλο.

Η ιστορία της Γρηγόρης ξεκινά το 1972 όταν ο Γρηγόρης Γεωργάτος άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Δάφνη.

Ωστόσο μέσα στα 45 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά, η διαδρομή της εταιρείας δεν ήταν πάντα εύκολη. 

Η Γρηγόρης κόντεψε να βρεθεί στα βράχια το 2008 όταν η προσπάθεια εξόδου της από το ταμπλό του χρηματιστηρίου ξεσήκωσε μεγάλες διαμαρτυρίες από τους μετόχους προκαλώντας κλυδωνισμούς στα θεμέλια της επιχείρησης. 

Ωστόσο η κρίση κατάφερε να ξεπεραστεί και η αλυσίδα να μετατραπεί παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό, στα «Goody's της τυρόπιτας» την οποία πολλοί την χαρακτήρισαν τότε.  

Η ενδυνάμωση και ισχυροποίηση της Γρηγόρης στην ελληνική αγορά επετεύχθη και μέσω μιας σειράς πρωτοπόρων ιδεών, όπως η συνεργασία με τις εταιρείες ΕΚΟ και BP.

Η αλυσίδα σε συνεργασία με τις συγκεκριμένες αλυσίδες καυσίμων, λάνσαρε ένα νέο concept καταστημάτων, το «Γρηγόρης Μικρό», το οποίο έχει εγκατασταθεί σε επιλεγμένα πρατήρια καυσίμων ΕΚΟ και ΒΡ, δίνοντας τη δυνατότητα σε οδηγούς και συνεπιβάτες να εφοδιαστούν με ποικιλία από έτοιμα προϊόντα. 

Από το δίκτυο των 320 καταστημάτων της αλυσίδας, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μέσω του συστήματος franchise καθώς μόνο έξι από αυτά είναι ιδιόκτητα. 

Η μέθοδος ανάπτυξης αυτού του συστήματος θεωρείται από τα στελέχη της Γρηγόρης πλήρως επιτυχημένη δεδομένου ότι ισχυροποιεί την ηγετική θέση του ομίλου στην αγορά, μειώνοντας σημαντικά το επιχειρηματικό ρίσκο.

Η αλυσίδα λοιπόν δίνει την δυνατότητα να ανοίξετε το δικό σας κατάστημα,  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 85.000 ευρώ και συνολικό κόστος επένδυσης από 120.000 έως 180.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας για κάποιον που επιθυμεί να ανοίξει το δικό του κατάστημα Γρηγόρης Μικρογεύματα, θα πρέπει να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και να είναι συνολικής επιφάνειας από 50 τετραγωνικά μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα. 

Μέσα στα έξοδα που θα πρέπει να συνυπολογιστούν είναι τα δικαιώματα εισόδου (entry fee) και το αρχικό κόστος υπηρεσιών που φθάνει συνολικά τα 20.0000  ευρώ.

Επίσης, όσο αφορά τις υπηρεσίες υποστήριξης, δαπάνες marketing και επικοινωνίας, αυτές ανέρχονται στο 5% επί των καθαρών πωλήσεων σε μηνιαία βάση. 

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναδείχθηκε το 2009 ως ο δικαιοπάροχος με το Καλύτερο Εργασιακό Franchise Περιβάλλον (Best Franchise Workplace) και το 2008 ως το δίκτυο με την Καλύτερη Εσωτερική Οργάνωση (Best Internal Organization), ενώ ο Διευθ. Σύμβουλος της εταιρείας κ. Βλάσσης Γεωργάτος αναδείχθηκε δύο φορές, το 2010 και το 2015 σε Best Franchise Leader.

Επιπλέον, από το 2011 έως και το 2016, βραβεύεται κάθε χρόνο στα ετήσια βραβεία franchise για όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του, από την αξία του προϊόντος (το 2011 και 2012 βραβείο Best Value for money product), τις ενέργειες marketing (2014 βραβείο Best marketing campaign) έως και την έντονη πελατοκεντρική του προσέγγιση (2013 βραβείο Best customer oriented franchise και 2016 βραβείο Most loyal network).

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr με πληροφορίες από insider.gr