Οι ψείρες www.my-pharmacy.gr/tag/pseires μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό αφορά όχι μόνο τα παιδιά και γενικότερα τις μικρές ηλικίες, αλλά και τους ενήλικες. Για αυτό χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση.

Η απομόνωση είναι ευκολότερη με το συστηματικό χτένισμα των μαλλιών, ιδανικά βρεγμένων, αλλά και στεγνών, με ένα χτενάκι που έχει πολύ λεπτά δόντια. Η μέθοδος αυτή είναι πιο ασφαλής σε σχέση με την απλή επισκόπηση του τριχωτού. Χτενίστε τα μαλλιά αρχικά με μια κανονική βούρτσα για να τα ξεμπερδέψετε. Τοποθετήστε το χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίστε επιμελώς από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών. Χτενίστε με αυτόν τον τρόπο όλο το κεφάλι δύο με τρεις φορές.

Σε πρακτικό επίπεδο οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι αν απομονωθούν μόνο κόνιδες και το άτομο έχει υποβληθεί σε θεραπεία πρόσφατα, το σωστό είναι να αφαιρεθούν οι κόνιδες και να επανεξετασθούν τα μαλλιά σε 3-4 ημέρες. Αν δεν έχει προηγηθεί θεραπεία συνιστάται να ξεκινήσει.

Τοπικά αντιφθειρικά, χτένισμα βρεγμένων μαλλιών και αγωγή από το στόμα, είναι οι πιο γνωστοί τρόποι, οι οποίοι έχουν μελετηθεί για την αντιμετώπιση της φθειρίασης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα τοπικά αντιφθειρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά άνω των δύο ετών.

Ακολουθήστε προσεχτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εφαρμογή των τοπικών σκευασμάτων. Τυπικά λούζετε το κεφάλι του παιδιού, ξεπλένετε και στεγνώνετε με πετσέτα. Απλώνετε το αντιφθειρικό σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και το αφήνετε για περίπου δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλένετε καλά με νερό.