Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες με τις οποίες μπορούμε να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας σε καθημερινή βάση. Τη συναντάμε σε δεκάδες τρόφιμα, για αυτό και θεωρείται εύκολο να προσλαμβάνεται τόσο από τους μικρούς, όσο και από τους μεγάλους σε ηλικία.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε στον άνθρωπο είναι σπάνια. Κυρίως παρατηρείται σε άτομα που έχουν πρόβλημα με την απορρόφηση των λιπών (παγκρεατίτιδα, στεατόρροια (αποβολή λίπους από τα κόπρανα), εκτεταμένη εντεροκτοµή, άτομα σε κατάσταση ασιτίας, χρόνια ανεπάρκεια της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος, χρόνια ηπατοχολική νόσο, σε πρόωρα μωρά και παιδιά µε kwashiorkor.

Η απαίτηση του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη Ε αυξάνεται, όταν αυξάνει η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεπερνιέται η ημερήσια συνιστώμενη δόση. Η βιταμίνη Ε είναι η λιγότερο τοξική από όλες τις βιταμίνες και η υπερκατανάλωση δεν προκαλεί τόσο έντονα συμπτώματα. Πάντως, η λήψη συμπληρωμάτων σε άτομα χωρίς δυσαπορρρόφηση και ενώ η διατροφή είναι πλήρης, σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία τους.

Συγκεκριμένη έρευνα στην Ουάσιγκτον, η οποία ονομάστηκε SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) στόχευε να διερευνήσει τυχόν προστατευτική δράση της βιταμίνης Ε έναντι του καρκίνου του προστάτη. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση της σε ποσότητες που ξεπερνούσαν, κατά πολύ ,την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, αύξησε  τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Για αυτό χρειάζεται πάντα μεγάλη προσοχή.